Opazovali smo lahko popolni Lunin mrk

Luna se je pri popolni fazi mrka obarvala opečnato rjavo

Dejan Razlag, četrtek, 16. junij 2011 ob 01:0617
Opečnato rjava Luna

Opečnato rjava Luna

Tudi v Sloveniji smo v sredo lahko opazovali popolni Lunin mrk, saj je bilo vreme jasno. Mrk se je začel ob 19:25 in je trajal do 01:01 po lokalnem času. V Zemljino senco je Luna vstopila ob 20:23, ker pa je pri nas Luna vzšla ob 20:42, tega začetnega dela mrka nismo mogli videti, smo pa lahko opazovali popolno fazo, ki je trajala 100 minut, med 21.22 in 23.02.
Posebnost mrka je bila, da je Luna potovala skoraj v sredo Zemljine sence, zato je trajal tako dolgo. Pri nas sicer nekoliko krajše, vrhunec mrka pa je bil ob 22:12.

Luna se je pri popolni fazi mrka obarvala opečnato rjavo, ker je Zemljina senca prefiltrirana svetloba, ki je šla skozi Zemljine nižje plasti atmosfere. Ta absorbira modro barvo, prepušča pa rdečo barvo, zato se Luna obarva opečnato rjavo. Na odtenek Lune v fazi popolnega mrka vpliva tudi stopnja onesnaženosti Zemljine atmosfere.

V zadnje pol leta smo lahko opazovali tudi druge zanimive naravne pojave Lune, Sonca in Zemlje, ko je Luna bila najbližje Zemlji v dvajsetih letih, delni Sončev mrk in Lunin mrk, ki je sovpadal z zimskim solsticijem.

Mrk je bil najlepše viden na Indijskem oceanu, v Južni Afriki in osrednji Aziji, opazovali pa smo ga tudi v Ljutomeru. Spodaj si lahko ogledate nekaj fotografij iz opazovanja.


Več v Narava