»Oglote o Veržencih« tokrat v Ljutomeru

Skupaj s povabljenimi gosti so ponovno navdušili in nasmejali ljubitelje ljudskega plesa in pesmi

Damir Skuhala, nedelja, 11. december 2011 ob 15:16
Oglote o Veržencih

Oglote o Veržencih

Folklorna skupina Leščeček, ki deluje v okviru Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej je v soboto 10. decembra v Domu kulture Ljutomer imela drugo predstavitev 5. Večera folklore z naslovom »Oglote o Veržencih.«

Skupaj s povabljenimi gosti so ponovno navdušili in nasmejali ljubitelje ljudskega plesa in pesmi.

5. Večer folklore v Veržeju - »Oglote o Veržencih«

Rdeča nit večera so bile hudomušne zgodbe Manka Golarja o Veržencih, ki so jih plesalci predstavili v naslednjih plesnih spletih:
  • »Verženci širijo cirkef«
  • »Stora grota mloda«
  • »Fčosih treba vmreti«
  • »Bika na türen«
Vokalna skupina Leščeček je pri vsakem plesnem spletu zapela ljudsko pesem in sicer:
  • Micka naj pokaže
  • Ded je babo f koš nabasa
  • Tri sestrice
  • Mi smo meli eno tele
Letos se je vokalna skupina udeležila tudi Državnega srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, kar je zavidljiv dosežek za njihovo delo.

Kot gostje večera so se predstavili tudi Cvenski oktet, ansambel Zadnji moment in folklorna skupina KTD Babinci.

Cvenski oktet, ki deluje v okviru Kulturnega društva Cven, je bi ustanovljen predvsem z namenom ohranjanja moškega štiri glasnega petja za vasi. Sestavljajo ga pevci, ki pojejo za dušo in srce in temu primeren je tudi njihov pevski repertoar. Sestavljen je iz slovenskih ljudskih, umetnih in dalmatinskih pesmi. Na večeru folklore so se predstavili z venčkom slovenskih ljudskih pesmi.

Štiričlanski ansambel Zadnji moment, ki deluje v okviru Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej je zaigral venček ljudskih in ponarodelih pesmi.

Folklorna skupina KTD Babinci ohranja plesno izročilo kraja in bližnje okolice. Nastopajo na različnih prireditvah v občini in izven nje. Večkrat so gostovali tudi že v tujini, posebej pa se veselijo nastopa prihodnje leto v Belgiji. Plesalci so odplesali dve plesni postavitvi in sicer Gorenjske plese in splet Prleških plesov. Na odru so tudi pokazali svojo znamenitost »babinsko ruso«, ki so jo na hudomušen način vključili v svoj splet. Izkazali so se tudi kot izvrstni pevci ljudske pesmi.

Gledalci v dvorani so si tudi ogledali videoreportažo gostovanja folklorne skupina na Škotskem, ki je bila od 3. do 13. avgusta tega leta. V sklopu tega gostovanja so se udeležili tudi prestižnega folklornega festivala v Edinburghu.

Predstavnica Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti izpostava Ljutomer ga. Mira Rebernik Žižek se je FS Leščeček zahvalila za prijeten večer, pohvalila njihovo delo in jim zaželela veliko uspehov tudi v prihodnje.

Folklorna skupina Leščeček iz leta v leto napreduje v izvirnosti in kakovosti izvedbe ljudskega plesa in petja. Čestitamo jim ob njihovih dosežkih in želimo dobro delo še v naprej.


Več v Kultura in izobraževanje