»Poljana navdihuje« v Lendavi

25 ljubiteljskih likovnih ustvarjalcev razstavlja v lendavski sinagogi

Filip Matko, torek, 13. december 2011 ob 09:08
Razstavljene slike

Razstavljene slike

Lendavska Območna izpostava Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti oziroma njena strokovna delavka Janja Magdič je v petek in soboto, 2. in 3. septembra letos, v Domu Danijela Halasa  v Veliki Polani zbrala 25 ljubiteljskih likovnic in likovnikov z obeh bregov reke Mure.

Tako je od 11. oktobra do 7. decembra v prej imenovanem domu bila na ogled prodajna razstava likovnih del, nastalih na letošnji 5. mini likovni koloniji za ljubiteljske likovnike Pomurja. Iz Doma Danijela Halasa v Veliki Polani je bila razstava preseljena v Lendavo, kjer je otvoritev razstave pod naslovom »Poljana navdihuje«  potekala v petek, 9. decembra, s pričetkom ob 17. uri v tamkajšnji ohranjeni in obnovljeni sinagogi. Ker so si motive za svoja dela likovni ustvarjalci poiskali kar v okolici Doma Danijela Halasa, v kraju Velika Polana ter v njegovi ožji in širši okolici, je mentor kolonije, Tibor Frančič, o tem zapisal, kar je prebrala povezovalka programa, Kristina Szöke: »Toplo jesensko sonce je s svojimi oranžno rdečimi žarki obsijalo obraze udeležencev 5. mini likovne kolonije med iskanjem najlepšega, najzanimivejšega motiva za novo umetnino. Zanimivo središče Polane, stara, opuščena dvorišča, brajde z jurko, pa živopisne buče, Sabolova domačija z neprecenljivimi detajli. Za gozdičem črne jelše se oko odpočije na njivi, polni zoreče koruze. Po zaprašenem kolovozu hiti skupina k atraktivnemu Copekovemu mlinu; hlad bistre vode Črnca in svežina zraka prevzameta ustvarjalce. Kreda zariše prve poteze na belem platnu. Kamor koli se zazre oko, povsod odmeva v srcu: POLJANA NAVDIHUJE !«

V kulturnem delu programa je nastopila skupina mladih glasbenikov, Miškova banda iz Velike Polane (Daša Lebar, Denis Pozderec in Martina Žerdin), razstavo pa je odprla samostojna strokovna svetovalka za likovno dejavnost Javnega sklada za kulturne dejavnosti Ljubljana, Andreja Koblar Perko, ki je še posebej izpostavila letošnjo uspešno »likovno bero« na področju Pomurja, kajti Območna izpostava JSKD Gornja Radgona je pripravila v novembru likovno razstavo pomurskega regijskega razpisa »Tekst v podobi«, a Območna izpostava JSKD Lendava 5. mini likovno kolonijo v Veliki Polani s tamkajšnjo razstavo, ki bo sedaj do 6. januarja 2012 na ogled v galeriji lendavske sinagoge.


Več v Kultura in izobraževanje