V Ljutomeru potekal deveti Mednarodni debatni turnir

Mednarodni srednješolski debatni turnir je potekal od 1. do 3. decembra 2011

Prlekija-on.net, petek, 16. december 2011 ob 11:58
Mednarodni debatni turnir v Ljutomeru

Mednarodni debatni turnir v Ljutomeru

Ljutomerska gimnazija je že devetič zapovrstjo gostila Mednarodni debatni turnir, na katerem je letos sodelovalo 41 ekip iz 9 držav: Bosne in Hercegovine, Češke, Hrvaške, Madžarske, Romunije, Španije, Turčije, Velike Britanije in Slovenije (Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, Gimnazija Ormož, Druga gimnazija Maribor, Gimnazija Ravne na Koroškem, Gimnazija Celje Center, Gimnazija Litija, Srednja šola in gimnazija Trbovlje, Gimnazija Ledina, Škofijska gimnazija Ljubljana).

V četrtfinale so se uvrstile 4 slovenske ekipe, med njimi je bila ljutomerska ekipa v sestavi Živa Antolin, Zoran Fijavž in Jure Petovar na prvem mestu, kot edina neporažena ekipa s 6 zmagami. Ostali četrtfinalisti so bili: 2. Ibstock A iz Velike Britanije, 3. Romania A, 4. Druga Maribor A, 5. Cardinale Pole B iz Velike Britanije, 6. Croatia A, 7. Litija A, 8. Celje Center A.

V polfinale so se uvrstili Litija A, Druga Maribor A, Celje Center A, Croatia A, v finalu pa je zmagala Litija A s 4 sodniki proti Drugi Maribor A s 3 sodniki.

Dijakinja Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer Živa Antolin, se je med 123 debaterji uvrstila med 10 najboljših govorcev, njena ekipa pa na 6 mesto med 41 ekipami.

Teme so bile dokaj zahtevne
Teme, na katere je 123 mladih Evropejcev debatiralo in tekmovalo so bile dokaj zahtevne. Pripravljene debate so bile o tem, ali naj nehamo pošiljati človeške posadke v vesolje, ali naj bo vladam dovoljeno med državljanskimi nemiri onemogočiti socialna omrežja, ali je kapitalizem sovražnik ekologije in ali je možen mir na Bližnjem vzhodu brez neodvisne države Palestine.

Tiste, za katere so imeli uro časa za priprave, pa so bile o tem, ali naj država omogoči vsem brezplačen dostop do interneta, ali naj bo medijem dovoljeno objavljati grozljive slike pobojev v vojni in ali naj ima vsak državljan na volitvah možnost enega glasu ZA in enega PROTI.

Mednarodni debatni konec tedna na GFML pa je še veliko več: je spoznavanje drugih kultur in navad, je sodelovanje tujih dijakov in učiteljev pri pouku, je druženje, je zabava na mednarodnem večeru in razstavi držav, je utrjevanje in izboljševanje angleščine in nenazadnje promocija Gimnazije Franca Miklošiča, Ljutomera, Pomurja in Slovenije.


Več v Kultura in izobraževanje