Tašča prinesla Borštnikovo nagrado Jerneju Šugmanu

Večkrat nagrajena burleska Ko sem bil mrtev v Ljutomeru

JSKD OI Ljutomer, petek, 16. december 2011 ob 14:361
Ko sem bil mrtev

Ko sem bil mrtev

Dvorana v ljutomerskem kulturnem domu je bila premajhna za vse, ki so si želeli ogledati večkrat nagrajeno burlesko Ko sem bil mrtev v izvedbi ansambla SNG Drama Ljubljana.

Videli smo meščansko dramo in arhaične like tašče, snubca, služkinje, ki so izrazito tipizirani. Komični družinski odnosi se na odru dogajajo v historično realnem času, ko so veljala drugačna moralna in družbena pravila. V predstavi so igrali Jernej Šugman, ki je za vlogo Tašče prejel Borštnikovo nagrado, Alojz Svete, Janez Škof in Boris Mihalj.

De Brejeva uprizoritev je prenos in oživitev nemega filma v gledališču. Igralska zasedba se je spopadla z izzivom, saj so tokrat nastopali v nemi predstavi. Z mimiko obraza in kretnjami so morali občinstvu preko slednjih prikazati lik in nadomestiti dramski tekst. To jim je dodobra uspelo, saj se je občinstvo skozi predstavo vidno zabavalo ob koncu so igralce in odličnega pianista nagradili z bučnim aplavzom.

Predstava v režiji Diega de Bree je na 16. jugoslovanskem gledališkem festivalu v Užicah prejela nagrado ardalion za avtentičen gledališki izraz. Na letošnjih Dnevih komedije pa je bila razglašena za žlahtno komedijo, njen režiser de Brea pa za žlahtnega režiserja, prejela je tudi nagrado revije "Tmača art" na mednarodnem sarajevskem gledališkem festivalu MESS.

Za žlahtnost po predstavi je poskrbela Turistična kmetija Frank Ozmec.

18. januarja 2012 vabljeni na ogled zmagovalne predstave 50. Linhartovega srečanja. Predstavili se bodo igralci Šentjakobskega gledališča s komedijo Mali diktator.


Več v Kultura in izobraževanje