Predpraznično o razvadah

Filip Matko, nedelja, 18. december 2011 ob 23:16
Predpraznično o razvadah

Predpraznično o razvadah

Na Osnovni šoli Radenci so se v okviru krožka Rdečega križa, ki ga kot mentorica vodi Simona Celec, izredno uspešno dogovorili za vsebine nekaterih razrednih ur po oddelkih. Tako bodo obiski aktivistov Rdečega križa opravljeni v šolskem letu 2011 / 2012 kar v ducat oddelkih. Tako so konec meseca oktobra devetošolci opravili destigmatizacijsko delavnico o mamilih, sredi meseca novembra so šestošolke in šestošolci spregovorili o škodljivosti kajenja ter ob tem podpisovali osebno izjavo, da v tem šolskem letu ne bodo prižgali cigarete, a konec novembra so v 8. a in 8. b spregovorili o škodljivosti alkohola.

V času pred bližajočimi prazniki so tudi v 7. a in 7. b spregovorili o škodljivosti alkohola, bilo je to 12. decembra, učenke in učenci 5. a in 5. b pa so se 15. decembra pogovarjali o škodljivosti cigaret, kajenja in cigaretnega dima. Ob tem so se spomnili ankete, ki so jo pomladi 2002 izvedli na Osnovni šoli v Veržeju. V anonimni anketi so sprašujoči tedaj ugotovili deset najpogostejših odgovorov, zakaj mladi kadijo: 1. zaradi zadovoljstva in užitka, 2. ker vsi v družbi kadijo, 3. ker jih to sprošča, 4. ker jim je všeč, 5. prišlo jim je v navado, 6. prijatelji so jih k temu nagovorili, 7. ker je kajenje cool, 8. ker se čutijo ob tem pomembne, 9. zaradi problemov, ki jih imajo in 10. ker si to želijo. Nasprotno je tem bilo najpogostejših deset odgovorov tistih, ki ne kadijo: 1. ker kajenje škodi zdravju, 2. s tem se ne želijo dokazovati, 3. ker cigarete smrdijo, 4. moti me cigaretni dim, 5. kajenje se mi gnusi, 6. to je razmetavanje denarja, 7. kajenje škoduje lepoti, 8. ni cool, 9. slab okus cigarete in 10. nihče doma ne kadi.

Za vogalom marsikatere srednje šole se dviguje oblak dima, pa ne zaradi konjev kot bi to bilo značilno v naših krajih, pač pa od cigaretnega dima. Osnovnošolci OŠ Radenci so tudi bodoči srednješolci in zatorej je toliko bolj razveseljivo, da se o škodljivostih cigaret, kajenja in cigaretnega dima seznanijo dovolj zgodaj, da jih bo tudi pozneje, v srednješolskem času, čim manj zasvojenih.


Več v Kultura in izobraževanje