Čarobni svet ruskih pravljic

Uprizoritve so potekale v ruskem jeziku

Branko Košti, nedelja, 25. december 2011 ob 11:232
Čarobni svet ruskih pravljic

Čarobni svet ruskih pravljic

Božič in Novo leto sta najbolj čudežna in pravljična praznika, še posebej za otroke, zato so učenci OŠ Mala Nedelja na prireditvi, namenjeni predšolskim otrokom, ki ne obiskujejo vrtca, pa tudi svojim sošolcem in učiteljem, pričarali čarobno vzdušje v predprazničnem času.

Pripravili so dramske uprizoritve nekaterih pravljic, kar v tem času ne bi bilo nekaj posebnega, če ne bi uprizoritve potekale v ruskem jeziku. Na šoli namreč v tem šolskem letu kot ena zelo redkih osnovnih šol, izvajajo projekt "Čarobni svet ruskih pravljic", katerega vodi profesorica špotne vzgoje Svetlana Oletič, ki prihaja iz Ukrajine in na šoli vodi krožek ruščine. Tako smo si lahko ogledali odlomek iz pravljice "Skaza o care Saltane", ki pripoveduje o sanjarjenju treh sester o tem, kaj bi naredile, če bi bile kraljične. Poletno vzdušje so predstavili s  pravljico "Barmalej", ki prikazuje dogodivščine Tanje in Vanje, ko sta kljub prepovedi staršev pobegnila v Afriko in ju pred kotlom hudobnega Barmaleja reši zdravnik Ajbolit in krokodil. Rusko različico Mojce Pokrajculja z naslovom "Teremok" so uprizorili z lutkami. "Repka" je ruski naslov basni, ki jo tudi pri nas dobro poznamo, njen nauk govori o tem, da skupaj zmoremo več. Učenke višjih razredov so predstavile "Sneguračko", ki naj bi v Rusiji bila pomočnica  "Deda Moroza" (Dedka Mraza), in pravljico o Ukradenm Božičku.

Navdušen aplavz najmlajših in njihovih staršev, pa tudi učiteljev in sošolcev, je bil nagrada in zahvala za trud, ki so ga vložili v pripravo programa, pohvalil jih je tudi Božiček, kateri je ob koncu razdelil darila predšolskim otrokom in vsem učencem šole.


Več v Kultura in izobraževanje