Spomini na starih fotografijah

Milan Belec, četrtek, 29. december 2011 ob 23:36
Družina Viher

Družina Viher

Na našem portalu smo že večkrat objavili starejše fotografije, kako je Prlekija izgledala tudi pred več kot 100 leti. Tokrat si lahko ogledate nekaj fotografij, ki jih ima v lasti Milan Škrlec, ki je živel v hiši v Radomerščaku, kjer je bil rojen Fran Miklošič.

Slike so zanimiv prikaz življenja v Ljutomeru, katere ima v lasti Milan Škrlec, ki sedaj živi v Mariboru. Zanimive so zato, ker so na slikah ljudje, kateri so bili pomembni, še bolj pa so vredne zaradi tega, ker se ve, kdo je na teh slikah.

Ob tej priliki bi želeli povabiti ljudi, da prispevajo slike, katere preslikamo in zapišemo podatke o ljudeh. Na ta način bo ohranjeno veliko bogastvo našega kraja. Seveda pa vsak dobi slike nazaj.

Slika Druga otvoritev Miklošičeve spominske plošče
je nastala leta 1947 ali 48, druga otvoritev zato, ker so spominsko ploščo skrili. To so naredili atek Franček Škrlec in sinova Milan in Franček. Otroka sta nosila blato iz mlake saj je bilo sušno leto in jim je mlaka presahnila. Z blatom in strešno opeko so zazidali spominsko ploščo ter na koncu preštrihali celo steno, da se plošča ni videla. To so naredili med vojno in sicer zato, ker so v Ljutomeru oskrunili spomenik Franca Miklošiča, kateremu so odtrgali glavo, a na srečo se je glava pozneje našla. Ker so se Škrlečevi bali, da bi Nemci poškodovali tudi ploščo so je skrili. Po vojni pa je bila v ta namen ponovna otvoritev in takrat je nastala slika.

Lotmerški muzikanti na poti na Triglav
je posnetek na katerem so Lotmeški godbeniki, kateri so hodili na Triglav vsako leto. Na sliki je prvi spodaj Milan Škrlec.

Lotmeržonci na Triglavi
z belo ruto okrog vratu je dr. Mojca Senčar, znana zdravnica in vodja organizacije za obolele z rakom na dojkah. Svetla suknja spodaj ravnatelj Loparnik, desno spodaj Mirko Prelog, Vizovišekova, Žitnikova, Škrajnar Jani, na vrhu levo Milan Škrlec.

Pri danfači Radomerje - Kosijevi
z robčkom na glavi je Milan Škrlec. Danfar pr Kosejevih v Rdomerju je bil velka stvar za tiste čase saj je do tedaj potekalo to delo s cepci. Na sliki sta še Prejac Janez iz Cubra, spodaj desno pa Franček Novak.

Prva mladinska godba v Lotmerki (50 ta leta)
to skupino so zbrali v času, ko so gradili spomenik imenovan Triglav. V času gradnje so se ti fantje naučili tri pesmi, katere so potem izvajali na otvoritvi. To se edine pesmi, ki so jih znali.
Prvo desno odzadaj bariton Milan Škrlec, zraven Jože Kunc, četrti, Kranjčan Lujzek, šesti Pučko in Štefanec. prva vrsta desno Ivek Žnidarič, Jani Škrajnar, Stajnko Franček, Mulec pedagog svetlo oblečen Kristl Vlado z vnukom.

Prvi učitelji v gimnaziji Lotmerk
posnetek prvih učiteljev tedanje ljudske šole-gimnazije, ravnatelj Baukart, Mohorko in dve Zaherlovi

Mimica Županec 50. leta
posnel Milan Škrlec, poiskala sta lep trs, kjer se je videlo grozdje. Milan je naredil posnetek, ki je tudi lep in dekle iz naših krajev.

Družina Viher Železne Dveri 7
to je družina, kjer je bil Milan Škrlec zet


Več v Zanimivosti