16. vinska kraljica je Martina Baškovič

Vinska kraljica bo v letu 2012 predstavnica slovenskih vin, slovenskega vinogradništva in vinorodne dežele ter poslanica slovenskega turizma in kulturne dediščine

Prlekija-on.net, ponedeljek, 16. januar 2012 ob 18:592
16. vinska kraljica Martina Baškovič, foto: Pomurski sejem

16. vinska kraljica Martina Baškovič, foto: Pomurski sejem

V petek, 13. januarja 2012 je bila v hotelu Radin v Radencih kot 16. Vinska kraljica Slovenije za leto 2012 okronana Martina Baškovič iz Krške vasi pri Brežicah.

Vinska kraljica Slovenije, Martina Baškovič, bo v letu 2012 predstavnica slovenskih vin, slovenskega vinogradništva in vinorodne dežele, ter poslanica slovenskega turizma in kulturne dediščine. Dekle je med petimi kandidatkami v novembru 2011 izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke.

Ugledne goste je na svečanosti kronanja najprej nagovoril direktor Pomurskega sejma - nosilca projekta Vinska kraljica Slovenije, Janez Erjavec. Povedal je, da so na Pomurskem sejmu hoteli s projektom Vinska kraljica Slovenije združiti znanje o vinogradništvu in vinarstvu z znanjem o vinu in vinski kulturi, oboje pa povezati v zgodbo o promociji Slovenije kot prepoznavne vinorodne dežele. To poslanstvo so vse dosedanje Vinske kraljice Slovenije tudi odlično opravile. Pomurski sejem pa obenem s tem projektom dopolnjuje tudi svoje poslanstvo povezave s kmetijstvom in še posebej z vinom in vinsko kulturo, ki ga poosebljata mednarodni kmetijsko – živilski sejem AGRA, ki letos praznuje visoko 50. obletnico in Odprto državno ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona, ki se tudi približuje tradicijI štirih desetletij.

Slavnostni nagovor pred poslovilnim nagovorom Vinske kraljice Slovenije 2011, Simone Žugelj in pred kronanjem njene naslednice Martine Baškovič je pripadel ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejanu Židanu.

Vinska Kraljica Slovenije 2011 Simona Žugelj se je ob slovesu od vinske krone ozrla v preteklo leto, ko je širila vinsko kulturo na več kot 70-ih uradnih in številnih manj formalnih dogodkih, povezanih z vinarstvom in vinogradništvom. Za nepozabne izkušnje, ki ji jih je prineslo njeno kraljevsko leto, se je zahvalila nosilcu projekta Pomurskemu sejmu, pokroviteljem in gostiteljem, ki so jo toplo sprejemali povsod, kamor jo je vodilo njeno poslanstvo.

Za 16. Vinsko kraljico Slovenije za leto 2012 sta okronala Martino Baškovič Janez Erjavec, direktor Pomurskega sejma in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Martina Baškovič je kot Vinska kraljica Slovenije 2012 prvič nagovorila prisotne goste in slovensko javnost. Obljubila je, da se bo trudila, da bo vse tri vinorodne dežele – Podravje, Posavje in Primorsko zastopala v enotnem duhu ter hkrati s svojevrstnim čarom, ki ga premore vsaka izmed njih. Kamorkoli jo bo vodila pot, bo o naši Sloveniji, njenih naravnih lepotah, kulinaričnih dobrotah in izjemnih zakladnicah vin, spregovorila z iskrico v očeh, ki jo premore le človek, ki to počne iz srca.

Po nagovoru so Martini Baškovič čestitali in prisotne nagovorili še: Slavko Jarc, izvršilni direktor uprave Nove kreditne banke Maribor za področje poslovanja z gospodarskimi družbami, Dušan Rajh, Ford Avto Rajh d.o.o. Ljutomer - Murska Sobota, ki je novi Vinski kraljici Slovenije predal ključe sponzorskega vozila Ford Fiesta, Ciril Smrkolj, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, župan Občine Brežice Ivan Molan ter Janez Živič, direktor Vinske kleti Krško, ki je pokroviteljica kraljičinega vina – Sauvignon izbor. S tem vinom so gostje tudi nazdravili novi Vinski kraljici Slovenije in njenemu poslanstvu.

Projekt Vinske kraljice Slovenije Pomurski sejem uresničuje s podporo pokroviteljev. Generalni pokrovitelj projekta v letu 2012 je Nova KBM. Pokrovitelj kraljičinega vina je Vinska klet Krško. Pokrovitelj kraljičinega avtomobila Ford Fiesta, je Avto Rajh d.o.o., Ljutomer in Murska Sobota.

Med večje pokrovitelje sodijo tudi: Zdravilišče Radenci, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Kmečki glas, ki je obenem največji medijski pokrovitelj, Občina Brežice, Občina Krško, Občina Gornja Radgona, Občina Metlika, TIC Metlika Vinska Vigred, Vinakoper, Radgonske gorice, Klet Bistrica, RadoSt Rado Stojanovič s.p., Vinska klet Metlika, Kapela, Vipava 1894, Zveza društev vinogradnikov Dolenjske, Hiša vin Emino, Društvo vinogradnikov Slovenske Konjice, Združenje slovenskega reda vitezov vina, Zavarovalnica Triglav, Turizem Podčetrtek, Vinogradniško - Turistično Društvo Gadova peč, Vinogradništvo in kletarstvo Otmar Šturm, Turistično društvo Svečina, Društvo vinogradnikov Metlika, kulturno in izobraževalno društvo Kelih, Konzorcij Teran, društvo podeželskih žena Jakob - občina Pesnica ter AV studio Velenje. Pomembna medijska pokrovitelja sta tudi zavod SloVino in revija Pet zvezdic. Poleg njih podpirajo projekt še: Ščurek Brda – Medana, Društvo vinogradnikov Črnomelj, Društvo vinogradnikov Šmartno ob Paki, Občina Apače, občina Radenci, Vinogradništvo Komatar – Gadova peč, Guerila, Vina Benčina, Marof, Vinis, Vinogradniško vinarsko društvo občina Vojnik, Društvo vinogradnikov in kletarjev Trta Šmarje, Tilia ter Vinska klet Jožef Prus.

Obleko Vinske kraljice Slovenije 2012 je kreirala Tamara Vogrin, izdelala jo je Renata Erman. Za ličenje je poskrbel MUD - Make-Up Designory, za kraljičino kozmetiko Kozmetika Venera, za frizuro frizerski salon Andreja Style, za nakit Lencia Zlatarne Celje, za dober vid pa Optika Keber.

Na prireditvi, ki jo je povezoval Stane Kocutar, je za glasbene užitke poskrbel Citrarski orkester Glasbene šole Brežice, edini stalni slovenski citrarski orkester, pod taktirko umetniške vodje in dirigentke Anite Veršec in katerega članica in solistka je tudi Vinska kraljica Slovenije 2012, Martina Baškovič. Z zvokom fanfar pa je dogodek oplemenitil Trio– Quatromba.


Več v Kultura in izobraževanje