V Ljutomer prihaja Mali diktator

Predprodaja vstopnic v TIC Ljutomer ali pol ure pred predstavo

Prlekija-on.net, torek, 17. januar 2012 ob 11:253
Mali diktator, foto: Bor Slana, Šentjakobsko gledališče Ljubljana

Mali diktator, foto: Bor Slana, Šentjakobsko gledališče Ljubljana

V sredo, 18. januarja, v okviru Žlahtnega abonmaja ob 19.30 v Domu kulture Ljutomer gostuje komedija Mali diktator v izvedbi Šentjakobskega gledališča iz Ljubljane.

Zmagovalna predstava na 50. Linhartovem srečanju in Matiček za najboljšo moško vlogo ter najboljša predstava na 7. Festivalu komedije v Pekrah. Predprodaja vstopnic poteka v TIC Ljutomer ali pol ure pred predstavo.

Žirija ni imela niti najmanjšega dvoma pri podelitvi Šentjakobskemu gledališču Ljubljana za predstavo Mali diktator v režiji Tijane Zijanić in dramaturgiji Andreja Jakliča.

Adaptacija Chaplinove filmske mojstrovine je na odru zaživela povsem avtonomno. Po svoje tvegan prenos iz filmskega jezika v močno, zabavno toda sporočilno in mnogokrat pretresljivo gledališko dejanje. Čeprav je od nastanka filma minilo že 70 let, ne gre le za zgodovinski prikaz nekega obdobja, ampak tudi za aktualno doživljanje političnih in militarističnih manipulacij in groženj. Predstava tako vzpostavlja aktiven dialog s sedanjostjo. Avtorjem in ansamblu je vsekakor uspelo prikazati večno iskanje miru, sreče in svobode.

Mario Dragojević je dobil matička za vlogi Adenoida Hynkela in brivca, z naslednjo obrazložitvijo: redko se pojavi igralec, ki je s tako močjo in natančnostjo, bravuroznostjo sposoben hkrati oblikovati dve tako različni in zahtevni vlogi. Njegova igralska prezenca skozi predstavo raste in se ne utrudi, zmagovito parodira skozi celo predstavo, jo nosi in osvaja. Mario Dragojević je uspel v svoji kreaciji poustvariti in nadgraditi chaplinovsko figuro diktatorja tudi z neverjetno koordinacijo giba, mimike in glasu.


Več v Kultura in izobraževanje