Radgonski likovniki v Monoštru

Prva društvena razstava v tujini

Filip Matko, torek, 7. februar 2012 ob 10:17
Radgonski likovniki v Monoštru

Radgonski likovniki v Monoštru

Organizirano delovanje likovnih umetnikov v Gornji Radgoni ima že več kot polstoletno tradicijo, kajti prvo tovrstno društvo je bilo ustanovljeno že leta 1961, a je delo tega društva zamrlo. V začetku devetdesetih let minulega stoletja so idejo o društvu, tokrat že mlajši likovni ustvarjalci, ponovno obudili in za ponovni razcvet je najbolj zaslužen Zlatko Šajhar, ki je društvo prevzel kot predsednik, danes pa v njem še aktivno deluje kot finančnik. Za njim je kot predsednica društvo vodila Eva Žula, a v drugi polovici aprila 2011 je vodenje društva kot predsednica prevzela Tatjana Mijatović.

Tokrat Likovno društvo Gornja Radgona prvič razstavlja dela svojih članic in članov v tujini, v Monoštru na Madžarskem. Po dogovoru z Zvezo Slovencev na Madžarskem s sedežem v Monoštru, bo razstava odprta ves mesec februar v razstavišču Slovenskega kulturnega in informativnega centra v Monoštru (hotel Lipa). Od skupno 41 članic in članov Likovnega društva Gornja Radgona je svoja likovna dela za razstavo prispevalo 23 posameznic oziroma posameznikov: mag. Saša Bezjak (vezenina »Riba«), Branko Borko (akril na platnu »Jesen«), Vidka Borko (akril na platnu »Pravljica«), Jasna Brunskole (akril na platnu »Zimski motiv«), Zdravko Dolinšek (akril na platnu »Drevo«), Matjaž Geder (kolorirana suha igla »Bife Trač«), SimonaGrosman (linorez »Konj«), Karmen Jančar (tuš na papirju »Metulj«), Franci Jaušovec Fric (akril/olje na platnu »Čas«), Milan Kežman (lesena skulptura »Rojstvo«), Edvard Ketiš (intarzija »Kranjska čebela«), Pavla Krajnc (olje na platnu »Slovenske gorice«), Zdenko Krpan (olje na platnu »Tihožitje«), Filip Matko Ficko (akril na platnu »Mandalin kvadrant«), Marko Matko Ficko (akril na platnu »V savni«), Tatjana Mijatović (akril na platnu »Ribe«), Branko Počkar (olje na platnu »Zimski motiv«), Marija Ratnik (olje na platnu »Sveta družina«), Dana Štrucelj (akril na platnu »Zima«), Lojze Veberič - častni član (akril »Rimska cesta«), Marina Vuk (olje na platnu »Pokrajina«), Ivica Vukan (akril na platnu »Vrtinec uničenja«) in Eva Žula (mešana tehnika »Brez naslova«). Otvoritev razstave je potekala v petek, 3. februarja, s pričetkom ob 17. uri v razstavišču hotela Lipa v Monoštru, v čast slovenskega kulturnega praznika. Spregovoril je predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem, Jože Hirnök, za njim pa predsednica Likovnega društva Gornja Radgona, Tatjana Mijatović, ki je spomnila, da se je po mnogih intenzivnih srečanjih, konferencah in prvih uspešnih projektih leta 2008 devet slovenskih, osem avstrijskih in sedem madžarskih mest vključilo v Združenje 24 mest, ki odtlej deluje v skupnem projektu City Cooperation (sodelovanje mest): Bad Radkersburg, Beltinci, Fehring, Feldbach, Friedberg, Fürstenfeld, Gleisdorf, Gornja Radgona, Hartberg, Körmend, Lenart, Lendava, Lenti, Letenye, Ljutomer, Murska Sobota, Öriszentpeter, Ormož, Ptuj, Radenci, Szentgotthard (Monošter), Vasvar, Weiz, Zalalövö. Ta projekt v okviru operacije »Naložba v vašo prihodnost« delno financira Evropska unija, Evropski sklad za regionalni razvoj, potekal pa bi naj do leta 2013. Ti kraji so vse do danes uspeli ohraniti svojo tradicijo osrednjih trgovskih in kulturnih centrov. Poleg sodobnih oblikovalskih izdelkov in mednarodno tržnih artiklov lahko še vedno najdemo tudi tradicionalne družinske trgovine in rokodelske oziroma obrtne delavnice. Tako je nakupovanje in potepanje po teh mestih, med živimi spomeniki bogate zgodovine in posebnostmi različnih kultur, resnično pravo doživetje. In tudi izmenjava kulturnih dobrin, kot so likovne razstave, naj bodo takšna doživetja.

Po krajšem kulturnem programu, ko je zapela Prešernovo »Luna sije« Radmila Radojević, a skeč s slikarsko tematiko sta zaigrala Tilen Pavlič in Dominik Lang z Osnovne šole Sveti Jurij, je razstavo odprl generalni konzul Republike Slovenije, s sedežem v Monoštru, Dušan Snoj.


Več v Kultura in izobraževanje