Podelili Miklošičevo nagrado in priznanja

Občina Ljutomer je ob slovenskem kulturnem prazniku pripravila prireditev s podelitvijo Miklošičeve nagrade in priznanj

Dejan Razlag, torek, 7. februar 2012 ob 21:32
Vsi nagrajenci

Vsi nagrajenci

V torek, 7. februarja, je Občina Ljutomer, ob slovenskem kulturnem prazniku, pripravila prireditev s podelitvijo Miklošičeve nagrade in priznanj. Slavnostna govornica na prireditvi je bila Prlečka, političarka, pedagoginja, nekdanja Slovenka leta in nekdanja ljubljanska županja, Vika Potočnik.

"Mogoče je prav ta čas pravi in pravšnji, da v deželi, kjer so doma razprtije, konflikti, kjer se delimo na takšne in drugačne, čas da Prlek pove, da pozna krize, pozna pa tudi poti iz krize."
Vika Potočnik

Celoten govor Vike Potočnik si lahko ogledate v spodnjem videu.

Nagrado in priznanja je podelila županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, nagrado je prejel Alojz Kosi iz Grab, priznanja pa Slavica Sunčič iz Krištancev ter Jožef Laba in Anica Zelko iz Ljutomera. V kulturnem programu sta nastopila učenka Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer ter Jure Ivanušič, igralec in šansonjer.


Miklošičevo nagrado za leto 2012 je prejel gospod Alojz Kosi, z Grab 15/a, za dolgoletno uspešno delovanje na glasbenem področju. Višina nagrade znaša eno povprečno plačo Republike Slovenije za preteklo leto.

Obrazložitev:
Gospod Alojz Kosi se je malonedeljskim godbenikom pridružil že leta 1973, ko so praznovali 50 let delovanja. Takoj je začel opravljati naloge blagajnika godbe, brezplačno je opravil tudi številne prevoze godbenikov na nastope, saj je eden redkih v tistem času že imel avtomobil. Ves čas sodelovanja je med godbeniki deloval povezovalno, kar je bilo še posebej pomembno v kriznih časih, ko je zaradi odhoda vodij in godbenikov grozil razpad godbe, in takšnih trenutkov je bilo v njenem delovanju kar nekaj. Sam je prevzel vodenje, iskal rešitve in jih vedno tudi našel, pri čemer so mu bili v pomoč dobri odnosi z izobraženimi godbeniki, predvsem z Matijo Kovačičem in Alojzom Krajnčanom, ki sta godbi veliko pomagala s svojim strokovnim znanjem. Nenehno si je in si še prizadeva pridobivati nove, predvsem mlajše godbenike, v okviru finančnih možnosti se trudi za nabavo novih instrumentov.

Vzporedno z organizacijskim in strokovnim vodenjem godbe je gospod Kosi ogromno časa, energije, materiala in tudi sredstev vložil v vzdrževanje doma, katerega so že pred drugo svetovno vojno zgradili godbeniki in krajani in je od takrat dom godbenikov v pravem pomenu. Pred štirimi leti se je na njegovo pobudo, pod njegovim vodstvom in največ s prostovoljnim delom godbenikov, pričela celovita sanacija. Dom je bil statično utrjen, prenovljena celotna notranjost, električna in vodovodna instalacija, urejene so bile sanitarije, zamenjana okna in vrata, izdelano novo ostrešje in nameščena nova kritina. V letu 2012 bo urejena še fasada in s tem bo sanacija končana.

Dolgoletni član in vodja malonedeljske godbe Kosi Alojz je deloven, a skromen človek, zato je njegovo delo v širši okolici premalo poznano in cenjeno, ter premalo nagrajeno. Doslej je prejel zlato Gallusovo značko in dvakrat Miklošičevo priznanje.

Predlagatelji: Kulturno društvo Anton Krempl Mala Nedelja
Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Ljutomer
Krajevna skupnost Radoslavci
Krajevna skupnost Mala Nedelja


Miklošičevo priznanje za leto 2012 je prejela gospa Slavica Sunčič iz Krištancev 10/b, za dolgoletno delovanje na kulturnem področju.

Obrazložitev:
Gospa Slavica Sunčič, rojena 12. 6. 1950, je že v mladosti večkrat stopila na oder in bila udeležena na različnih proslavah. Končala je upravno administrativno šolo in službovala na različnih delovnih mestih, sedaj pa je, kot sama rada reče, aktivna upokojenka.

Pri 17 letih je Sunčičeva prevzela koordinacijo prireditev v tamkajšnjem zadružnem domu, proslavo ob 8. marcu pa pripravlja nepretrgoma že ve kot 40 let. Leta 2006 je bilo na njeno pobudo ustanovljeno kulturno društvo, ki so ga poimenovali Kulturno mladinsko turistično društvo. Najprej so ustanovili dramsko in recitacijsko skupino, nato leta 2007 plesno skupino, leta 2009 pa še otroško folklorno skupino. Mladi iz območja Krajevne skupnosti Krištanci-Šalinci-Grlava se pod njenim mentorstvom udeležujejo številnih območnih srečanj kulturnih skupin, še posebej pa je ponosna na otroško folklorno skupino, ki je na reviji ljudskih pesmi, plesov in običajev v Rogaški Slatini prejela srebrno priznanje.

Predlagatelj: Svet Krajevne skupnosti Krištanci - Šalinci - Grlava


Miklošičevo priznanje za leto 2012 je prejel gospod Jožef Laba, iz Ljutomera, Staneta Rozmana 4, za dolgoletno delovanje v amaterskem gledališču.

Obrazložitev:
Jožef Laba, rojen 16. 3. 1956, stanujoč v Ljutomeru, Staneta Rozmana 4, zaposlen kot samostojni avtoelektričar, je dolgoletni član Gledališke skupine, ki deluje kot sekcija Kulturnega društva Ivan Kaučič Ljutomer. V svojih 35 letih gledališkega delovanja je ustvaril in odigral številne vloge v gledališču, od davnega »Hermana Celjskega« leta 1973, zmagovalne »Vaje zbora«, do letošnje »Skrij me pod odejo«, v kateri zopet igra eno večjih vlog. Veliko pohval je bil deležen od gledalcev, ki so ga radi gledali in uživali v njegovih kreacijah, vlogah in humorju na odru. Igralci pa ga imajo radi, ker ga poznajo kot zavzetega, redoljubnega tovariša in igralca. Gospod Jožef Laba je nosilec bronaste, srebrne in zlate Linhartove značke za 10, 20, in 30 letno delovanje v amaterskem gledališču, ki jih podeljuje Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

Predlagatelj: Kulturno društvo Ivan Kaučič Ljutomer, Gledališka skupina


Miklošičevo priznanje za leto 2012 je prejela gospa Anica Zelko, iz Ljutomera, Ulica Frana Kovačiča 18, za dolgoletno ustvarjanje na literarnem področju.

Obrazložitev:
Gospa Anica se je rodila 24.5.1925 v Cezanjevcih, kjer je tudi končala osnovnošolsko izobraževanje. Odraščala je v težkih časih in prav to obdobje jo je zaznamovalo s skromnostjo, poštenim delom, ljubeznijo do domovine, svojih najbližjih domačih in prijateljev. Ţe v mladosti je okusila težo domotožja, ki je prerasla v veliko notranjo bolečino, ki je silila na površje. Tako je pričela s pisanjem poezije in proze že pred drugo svetovno vojno. Na papir je izlila žalost in veselje, vse kar je doživljala in čutila. V samozaložbi je izdala štiri knjige: leta 1998, Razburkani valovi življenja, leta 2000, Prlekija v zgodbah in spominih, leta 2003, Potovanje in leta 2007, Ţivljenje nekoč in danes.

Gospa Anica je v obdobju svojega bivanja v Franciji, veliko pripomogla k ohranjanju slovenskega jezika med zdomci. Po vrnitvi v domovino, se je aktivno vključila v kulturno dogajanje na različnih področjih: pevski zbori, literarni krožki, ohranjanje domače kulturne dediščine. Svoje literarno ustvarjanje je objavljala tudi v Zbornikih ljudskih piscev upokojencev Slovenije, v izboru pesmi avtorjev iz Prlekije, v zbornikih LIKUS-a in mnogih drugih. Svoje znanje, izkušnje in ljubezen do literature je z velikim veseljem prenašala na mlajše rodove v obliki delavnic in pogovorov.

Predlagatelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Ljutomer
Klub prleških babic
Društvo upokojencev Ljutomer




Več v Kultura in izobraževanje