V Cezanjevcih zaključna prireditev v okviru projekta mediacija

V sredo, 15. 2. 2012 podelili priznanja prvi generaciji vrstniških mediatorjev

Karmen Rauter, četrtek, 16. februar 2012 ob 16:16
Učenci 1. triletja

Učenci 1. triletja

»Če hočeš postati moder, se nauči pametno spraševati, pazljivo poslušati, mirno odgovarjati in umolkniti, ko nimaš več kaj reči,« je misel (Johann Lafater), ki je bila zapisana na vabilu za zaključno prireditev v okviru projekta Mediacija; le-to so mentorji in njihovi učenci pripravili na OŠ v Cezanjevcih.

Začelo se je v šol. letu 2010/11, ko so se trije pedagoški delavci (Martina Cvetko, Karmen Rauter in Alan Dreven) udeležili usposabljanja za šolskega mediatorja. Le-to je v obsegu 106 pedagoških ur potekalo pod okriljem Svetovalno-izobraževalnega centra MI. Svoje znanje so usposobljeni šolski mediatorji v okviru petih delavnic prenesli na 15 učencev, ki so se na usposabljanje sami prijavili. Ideja samega projekta temelji na vzpostavitvi nove kulture odnosov na šoli in na usposabljanju učencev, ki bi prevzeli vlogo vrstniških mediatorjev.

Sklepno dejanje projekta je bil kulturni dan, v okviru katerega so takrat še bodoči vrstniški mediatorji izvedli delavnice na tri različne teme (čustva, aktivno poslušanje, mediacija). Četrta delavnica je bila zasnovana kot sprostitvena delavnica in je temeljila na socialnih igrah.

Na zaključni prireditvi so nato učenci pod vodstvom svojih mentorjev skozi besede v igri, pesmi in plesu osvetlili določene segmente iz mediacije. Prav poseben trenutek na prireditvi je predstavljala slavnostna podelitev priznanj vrstniškim mediatorjem.

Zbrani v telovadnici OŠ smo prvi generaciji vrstniških mediatorjev zaželeli, da s srcem opravlja svoje novo poslanstvo in da naj bo v odnosu do slehernega posameznika zgled ostalim.


Več v Kultura in izobraževanje