Krajine, tihožitja, portreti in akti

Slikarska razstava Zdravka Dolinška v Mariboru

Filip Matko, ponedeljek, 20. februar 2012 ob 08:57
Zdravko Dolinšek in Rajko Ferk

Zdravko Dolinšek in Rajko Ferk

V avli hotela Betnava v Mariboru so 17. februarja zvečer odprli samostojno razstavo likovnih del Zdravka Dolinška iz Radenec, sicer člana Likovnega društva Gornja Radgona. Z razstaviščem upravlja slikar Rajko Ferk iz Maribora, ki običajno v duetu razstavlja s katerim od umetnikov, a tokrat se je odločil, da celotno razstavišče prepusti svojemu gostu.

Na otvoritvi razstave je spregovorila predsednica Likovnega društva Gornja Radgona Tatjana Mijatović, ki je o avtorju razstave prebrala del teksta, ki ga je napisal prof. Aleš I. Gulič. Ta je med ostalim zabeležil:
»Zdravko Dolinšek je bil rojen 29. kimavca 1948 v Trbovljah. Osnovno šolanje med leti 1955 in 1963 je opravil v rojstnem kraju. Odločil se je postati zlatar, zato je odšel v poklicno zlatarsko in graversko šolo v Celje. Le to je končal leta 1965 in začel delati kot zlatar. Vedoželjnost in radovednost mu nista dala miru in v osemdesetih letih se je odločil, da bo ob delu končal šolo za oblikovanje v Ljubljani, in sicer je izbral smer industrijskega oblikovanja. Kot oblikovalec se je vseskozi udeleževal različnih ocenjevalnih srečanj in predstavitev, kjer je dosegel imenitne uspehe in pobral vrsto odličij… Že v teh časih ga je vleklo ne le v oblikovanje, ki je tako ali tako sestavni del njegovega poklica, pač pa tudi v slikarstvo. Oboje se je prepletalo, medsebojno napajalo in razvijalo, včasih motilo, včasih harmonično spojilo, skratka živi v Zdravku in njegovem vsakodnevnem ustvarjanju. Po letih samorastništva se je zavedel, da mu manjka znanj o slikarstvu, zato je poiskal možnost večernih tečajev na Akademiji za likovno umetnost, kjer se je srečal s profesorjem Francem Novincem. Slednji mu je dal teoretska in obrtna slikarska znanja ter znanja o tem, kako dati s sliko tisto, kar ustvarjalec želi…«

Po upokojitvi se je Zdravko Dolinšek z družino naselil v Radencih, kjer je bil leta 2009 pobudnik in prvi mentor mednarodne slikarske kolonije v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci. Od konca lanskega aprila pa je tudi član izvršnega odbora Likovnega društva v Gornji Radgoni.

Za seboj ima številne samostojne in skupinske razstave, kakor tudi udeležbe na slikarskih kolonijah in ex temporih, še posebno veliko je tega bilo v lanskem letu. O njegovem slikarstvu je dr. Cene Avguštin zapisal: »Slikarsko pot Zdravka Dolinška bi lahko razdelili na tri stilno razvojne stopnje oziroma kategorije: ploskovno, plastično in slikovito. Ta delitev obenem dokazuje slikarjevo nenehno in sklenjeno izpopolnjevanje ter poglabljanje likovnih spoznanj. Poglavitno področje Dolinškovega slikarskega ustvarjanja predstavlja krajina, ki se ji večkrat priključi tudi tihožitje in portret.« Tako je tudi na tokratni razstavi v avli hotela Betnava v Mariboru. H krajinam, tihožitjem in portretom je tokrat dodal še akte. In vse to si je moč ogledati do sredine naslednjega meseca, do 15. malega travna.


Več v Kultura in izobraževanje