Slovenščina, moj materni jezik

21. februar, Mednarodni dan maternih jezikov

Tjaša Kos, torek, 21. februar 2012 ob 09:341
Slovenska zastava

Slovenska zastava

UNESCO je v času svojega obstoja oblikoval številne mednarodne in svetovne dneve. Enega izmed takšnih posebnih dni je razglasil novembra 1999. To je Mednarodni dan maternih jezikov. Tako letos 21. februarja že dvanajsto leto zapored vse članice UNESCA (do danes nas je že 192), praznujemo ta poseben dan.

Slovenija je k tej organizaciji pristopila 27. maja 1992 kot 167. članica. Projekti, ki jih podpira UNESCO (Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo), torej vključujejo programe za povečevanje pismenosti, tehnične programe, programe za usposabljanje učiteljev, mednarodne znanstvene programe, regionalne in kulturnozgodovinske projekte, promocijo kulturne raznolikosti ter sporazume o mednarodnem sodelovanju za zavarovanje svetovne kulturne in naravne dediščine ter varovanje človekovih pravic.

Tako ima slovenščina po zaslugi omenjene organizacije tudi svoj dan. Materni jezik ali materinščina je jezik, ki se ga v otroštvu najprej naučimo. S pomočjo maternega jezika najlažje izražamo svoje misli, občutke… Na območju naše države imamo več maternih jezikov: poleg slovenščine še italijanščina, madžarščina in nekateri slovanski jeziki (hrvaški, srbski…). Po podatkih iz zadnjega popisa prebivalstva, ki je bil izveden leta 2002, je slovenščina materni jezik za kar 88 % prebivalcev Slovenije.

Današnji čas je čas informacijske tehnologije, ki nam omogoča večjo raznolikost in dostopnost informacij kot kdaj koli prej, kar se odraža tudi v jeziku. Marsikdo zato stoka zaradi amerikanizacije slovenščine in različnih drugih jezikovnih pritiskov. Zanimivo pa je, da se po drugi strani zanimanje tujcev za slovenski jezik povečuje. Slovenščine se je mogoče učiti kar na 57 univerzah po svetu, število pa iz leta v leto rase. Tudi število govorcev slovenskega jezika raste in po zadnjih podatkih jih imamo že 2,5 milijona, kar slovenščino uvršča na 179. mesto oziroma med 5 % najbolj razširjenih jezikov na svetu (vir: Statistični urad Republike Slovenije).

Vsako leto se precej tujcev udeleži tečajev slovenskega jezika. Obstajajo tudi posebni tečaji za zdravnike.

Na srečo smo tudi Slovenci zelo odprti do učenja tujih jezikov. Vsekakor je ta odprtost potrebna in dobrodošla, saj ob spoznavanju tujih jezikov še bolje spoznamo maternega, to pa nam omogoča biti ustvarjalni, kreativni.

Slovenski jezik je eden redkih indoevropskih jezikov, ki je ohranil dvojino (ni pa edini). Je jezik, ki ima kar 46 jasno izoblikovanih narečij, porazdeljenih v pokrajinske skupine: koroško, gorenjsko, dolenjsko, primorsko, rovtarsko, štajersko in panonsko.
Bodimo ponosni na slovenščino, ki je resnično edinstvena!

Če se pogovarjaš s človekom v jeziku, ki ga razume, se mu pogovor vtisne v spomin. Če pa se s človekom pogovarjaš v njegovem maternem jeziku, se mu besede vtisnejo v srce.
(Nelson Mandela)

Danes je dan slovenščine in mi bodimo ponosni Slovenci in Slovenke!


Več v Kultura in izobraževanje