Slik ni zavrgla

Razstava del Tatjane Mijatović v Galeriji A.Trstenjaka v Ljutomeru

Filip Matko, petek, 2. marec 2012 ob 08:371
Tatjana o svojih slikah

Tatjana o svojih slikah

»…Slik ni zavrgla. Pogumno jih je izobesila, najprej zase, potem za druge. In uspela…«, je med ostalim dejal moderator na otvoritvi razstave slik v ljutomerski Galeriji Ante Trstenjaka. Rekel je to na odprtju letošnje galerijske sezone, ko je svoje slike, akrile na platnu, javnosti predstavila slikarka iz Radenec, Tatjana Mijatović.

S svojimi posameznimi deli je minula leta že sodelovala na ljutomerskih bienalih slik malega formata ter na razstavah pomurskih upokojencev, a tokrat se predstavlja s samostojno razstavo. Moderator je o njej povedal: »Slikarka prihaja iz Radencev. Po dopolnjenem življenjskem delovnem poslanstvu je našla dovolj dragocenega časa, da se je lahko v celoti posvetila tistemu notranjemu klicu, ki jo spremlja od mladih let, to je slikarstvu, umetnosti in ustvarjanju. Delo z ljudmi in na področju, kjer je vsak dan imela neposreden stik s svetom in z vsakovrstnim okoljem, jo je neprestano izzivalo, vendar jo tudi opozarjalo na vse, kar bo na svoji ustvarjalni umetniški poti doživljala kot stanje pod vprašajem, pred neznanim ali celo kot strah. Vsemu temu se je že na začetku likovne poti konkretno uprla, se postavila v bran in si prizadevala takšne ali podobne situacije preseči tudi s poglabljanjem spoznavanja likovne teorije, predvsem pa z iskanjem umetniškega naboja znotraj same sebe.

Slikarka se je v času ustvarjanja presenetljivo hitro znašla na točki kritične presoje svojih del. Ji je njen ustvarjeni opus všeč, je na poti proti umetnosti, proti celotnemu blišču in bedi te zahtevne »obrti« ?... Njena likovna dela sijejo v luči abstraktne upodobitve časa, prostora, ljudi in vsega, kar vse tri subjekte povezuje v neminljivo celoto življenja in sveta.«

Prijetne besede zbranim na otvoritvi razstave v ljutomerski galeriji je namenila tudi avtorica slik, Tatjana Mijatović, ki je konec aprila lani prevzela, včasih kar nehvaležno, dolžnost predsednice Likovnega društva Gornja Radgona. In prav članice in člani tega društva so prevladovali med zbrano publiko. Prijateljev slikarjev od drugod tudi ni manjkalo, kajti prišli so iz Selnice ob Dravi, Maribora, Zgornjega Dupleka, Spodnje Velke in še od kje, da bi izrekli čestitke slikarki, ki je velikokrat prisotna na številnih razstavah kot obiskovalka ali moderatorka. Tokrat je s svojimi slikami sama »na očeh kritike«, ki pa je bila ob otvoritvi kar obsežna s pohvalami.

Galerija Ante Trstenjaka je za občinstvo odprta vsak delavnik med 10. in 12. uro, razen ponedeljka, a slike Tatjane Mijatović bodo na ogled do konca meseca marca.


Več v Kultura in izobraževanje