Razstava karikatur v Gornji Radgoni

Razstavlja Anton Buzeti iz Bakovec

Filip Matko, sobota, 10. marec 2012 ob 10:29
Predstavitev karikatur

Predstavitev karikatur

V Galeriji Kulturnega doma v Gornji Radgoni je od 7. marca dalje odprta razstava karikatur Antona Buzetija iz Bakovec. V dogovoru z Likovnim društvom Gornja Radgona bo razstava na ogled do konca meseca marca. In prav predsednica tega likovnega društva, Tatjana Mijatović, je zbranemu občinstvu predstavila tokratnega gosta – umetnika, kajti med ostalim je dejala: »…Anton Buzeti je likovni pedagog, ki poučuje na kar treh pomurskih šolah, a živi in ustvarja v Bakovcih pri Murski Soboti. Je tudi ilustrator, kajti ilustriral je že preko 30 slikanic. Prva ilustrirana slikanica izpod njegovih rok je bila »O črni kokoši«, a zadnja o generalu Rudolfu Maistru, katere pisec je Tone Partljič… Sicer pa si danes težko predstavljamo družbo brez časopisa, v katerem se redno pojavljajo karikature. Običajno so vezane na aktualno politično in družbeno dogajanje in zatorej ima v političnem prostoru karikatura pomembno vlogo. Saj na kritičen, oster in krut, včasih celo zloben način, predstavi aktualna dogajanja. In avtor takšnih karikatur je Anton Buzeti. Njegove karikature so objavljene v tedniku Vestnik, v reviji Playboy in v InfoSRC…«

Karikaturist Buzeti se spominja, da je pravzaprav prve karikaturam podobne risbe že snoval v času osnovnošolskega izobraževanja, kar je nadaljeval tudi v srednji šoli ter na pedagoški fakulteti, a pravo navdušenje za redno risanje karikatur pa mu je »vlilo« srečanje s karikaturistom časopisa Delo, Markom Kočevarjem. Vendar gre pri Buzetiju za različne vrste karikatur, tako za portretno, ki zahteva največje risarsko znanje, pa tudi v situacijskih karikaturah, ki so pravzaprav komentar na aktualne družbeno politične dogodke. Prav njena aktualnost je bistvo karikature, kajti nič ne zastara tako hitro, kot situacijska karikatura. Toda obstajajo tudi »večne karikature« (na primer Buzetijeva »Zadnja večerja«, ko se ob gledanju nje vsi zavemo, da bomo račun le morali plačati !). Buzeti ne prizanaša nikomur, upodablja vse in vsakogar, ki kakor koli nastopa v javnem življenju. Pri portretnih karikaturah Buzeti doseže višek v dveh stvareh: v najskromnejši možni izbiri oblik obraza in pa v stopnjevanju le-tega. Po njegovem so tako za karikaturista izredno hvaležne osebnosti Milan Kučan, Janez Janša, Karel Erjavec… a tudi neizrazite, kot je to Marjan Podobnik. Lahko bi rekli, da so Buzetijeve karikature celo rebusi, polni detajlov, ki vodijo gledalca k razkritju njegovega pomena. Se pa karikaturist loteva tudi erotike, kjer so figure spačene, odvračajo od lepote telesa in usmerjajo gledalca na sam odnos. Tudi v politično karikaturo Buzeti spretno vpleta erotiko.

Dobri kritiki njegovega dela (objavljenih karikatur) so tudi njegovi učenke in učenci, v osnovni ali srednji šoli, a je Anton Buzeti kot likovni pedagog prepričan, da se likovni vzgoji v današnjem času pri oblikovanju mladih osebnosti v odraščajoči ter učni dobi daje vse premalo pomena. Je pa zato s toliko večjim veseljem obiskovalcem na otvoritvi razstave predstavil posamezne razstavljene karikature ter podrobno razložil kdaj in zakaj jih je narisal. To slednje bodo pogrešali seveda vsi bodoči obiskovalci, a kljub temu ne bodo razočarani nad razstavo, ki je zajela risarski opus Antona Buzetija v času bogatega ustvarjalnega obdobja, ko je pošiljal svoje karikature na različne razpise in natečaje v Turčijo, Izrael, Srbijo, Belgijo, na Kitajsko in še kam.


Več v Kultura in izobraževanje