Velika sobota, zadnji dan priprav na veliko noč

Velikonočni blagoslov in pokanje na veliko soboto

Prlekija-on.net, sobota, 7. april 2012 ob 13:102
Velikonočni blagoslov

Velikonočni blagoslov

Na veliko soboto se kristjani spominjajo Jezusa v božjem grobu, ki je zadnji dan priprav na veliko noč, katoličani in pravoslavci pa bodo praznovanje velike noči začeli zvečer z vigilijami. Na veliko soboto verniki pripravijo velikonočne jedi in jih nosijo k blagoslovu ter pripravijo za nedeljski velikonočni zajtrk. Evangeličanski verniki velikonočnega zajtrka ne blagoslavljajo.

Velikonočne jedi imajo posebno simboliko. Kruh je tako znamenje Božje dobrote in človekovega dela, meso (šunka) je podoba Jezusa Kristusa, pirhi simbolizirajo Jezusove rane oz. kaplje krvi, korenine hrena pa spomin na tri žeblje, s katerimi je bilo Jezusovo telo pribito na križ. Velika noč ali vüzen pa je predvsem praznik, ki ga ljudje praznujejo v družinskem krogu, ko so na mizi domače dobrote, otroci pa se veselijo obiska velikonočnega zajčka.

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate nekaj utrinkov iz blagoslova na Sp. Kamenščaku in v Banovcih.

Obiskali smo tudi velikonočno pokanje na Sp. Kamenščaku oz. "na Vili", ki ima dolgoletno tradicijo, kjer se je pred desetletji zbiralo veliko ljudi. Dandanes za to skrbijo le še nekateri posamezniki, da ta običaj popolnoma ne zamre.


Več v Kultura in izobraževanje