Koncert ob 15-letnici delovanja Godbe na pihala Sveti Jurij ob Ščavnici

Pri Sv. Juriju dva kulturna dogodka v enem dnevu

Branko Košti, ponedeljek, 7. maj 2012 ob 17:152
Prireditve v novem Kulturrnem in upravnem središču pri Sv. Juriju ob Ščavnici se kar vrstijo. Tudi v nedeljo, 6. maja, smo bili priča dvema kulturnima dogodkoma.

Prvi se je odvijal v avli centra, kjer so člani Likovnega kulturnega društva Sveti Jurij pripravili razstavo slik, nastalih na pomladanski likovni koloniji na Stari Gori, 28. aprila, ko so ustvarjali na temo Glasba, ples, pomlad. Svoja dela so razstavili člani in članice društva Irena Skotnik, Zdravko Patty, Mira Petek, Štefka Štrakl, Tanja Kreft in Larisa Adanič.

Po otvoritvi razstave se je dogajanje preselilo v dvorano Edvarda Kocbeka, kjer je petnajst let delovanja proslavila Godba na pihala Sveti Jurij.

»Petnajst let je za nekoga malo, kratko obdobje, za našo, jürjovško godbo, je to kar nekaj let, v katerih smo doživeli veliko lepih trenutkov ob glasbi in medsebojnem druženju. Ob ustanavljanju naše godbe si nisem predstavljal, da se bo tako hitro popolnila, predvsem pa, da bomo imeli toliko mladih, glasbeno nadarjenih in izobraženih godbenic in godbenikov. Moram priznati, da sem zelo vesel, da je tako,« je svoj nagovor začel predsednik Pihalne godbe občine Sv. Jurij ob Ščavnici Branko Kreft.

Res, samo veliki optimisti so tistega mrzlega februarskega večera leta 1997, ko se je prav pri Branku Kreftu v Kutincih zbralo 12 glasbenih navdušencev na prvi vaji, verjeli, da bodo imeli pri Sv. Juriju tako dobro organizirano, kadrovsko in instrumentalno popolnjeno, strovno dobro vodeno godbo, ki bo ponos kraja in občine ter prepoznavna v širšem kulturnem prostoru. Seveda takšnih rezultatov ni mogoče doseči brez trdega dela in odrekanja posameznikov in podpore okolja, v katerem je godba nastala in številčno ter kakovostno rasla.

Posebne zahvale s strani predsednika so bili deležni prvi kapelnik Matija Kovačič, Milan Ducman, nekaj časa predsednik godbe, sedanji kapelnik Slavko Ahlin, ki uspešno vodi godbo tretje leto, nekdanji župan Slavko Mihalič in sedanji župan Anton Slana, saj sta potrebe godbe vedno zagovarjala v občinskem svetu, kakor tudi občinskim svetnikom vseh sestav OS, ki so godbi omogočili materialno in moralno podporo, nekdanji župnik Štefan Grabar in sedanji Boštjan Ošlaj, saj sta godbi petnajst let omogočala vaje v prostoru pod župniščem.

»Ko se ozremo po naši godbi, vidimo, da smo eni malo starejši, drugi malo mlajši, imamo pa tudi zelo mlade, pa še lepe, glasbeno nadarjene in izobražene, ki bodo, si upam trditi, nadaljevali naše delo in naši obletnici, ki danes šteje 15 let, dodali še eno ničlo. Pa, kot je nekdo rekel, bog daj, da bi mi vsi bili zraven,« je optimistično in malce šaljivo zaključil predsednik Branko Kreft.

V glasbenem delu programa so jubilanti zaigrali skladbo neznanega avtorja v priredbi Franza Bumerla DER DESSAUER MARSCH, v kateri je solo na trobenti igrala Urška Kurbos, MALO SUITO Vinka Štrucla, TERGLOV- MARSCH J. Fucika v priredbi Gustava Hamerschmidta, KORENJAKE Draga Lorbeka, skladbo ansambla Štajerskih sedem avtorja Roberta Smolnikarja v priredbi Avgusta Skaze VEM DA ME RADA IMAŠ in skladbo V.&S. Avsenika LEPO JE BITI MUZIKANT, ki jo je priredil Lothar Gottlöber.

Z atraktivnim plesnim nastopom so program popestrile plesalke domače plesne skupine KAN-KAN in Tamburaška skupina Kulturnega društva Peter Dajnko iz Črešnjevec. Ob jubileju pa so jürjovški godbeniki medse povabili enega najbolj delavnih slovenskih glasbenikov, znanega kantavtorja Adija Smolarja, ki je, kot je povedal, tudi 10 let igral mali boben v pihalni godbi, zadnje čase pa, kar je malo znano, piše knjige za otroke. Obiskovalce prireditve je navdušil z s svojimi znanimi hiti.

Godbenikom je ob jubileju izrekla spodbudne besede in čestitala tudi vodja OIJS RS za kulturne dejavnosti Gornja Radgona Simona Pirc Katalinič. S predsednikom Sveta OI Milanom Nekrepom, sta podelila bronaste in srebrne Gallusove značke za več kot pet, oz. deset let glasbenega udejstvovanja, umetniški vodja godbe Slavko Ahlin pa je prejel Častno Gallusovo značko.

Jubilante, goste in vse ljubitelje godbe je pozdravil tudi župan Anton Slana in obljubil, da se bodo tudi vnaprej trudili zagotvaljati optimalne pogoje za delovanje godbe. Ob koncu sta  s predsednico ZKD občine Sv. Jurij Simono Filipič godbenike in godbenice obdarila z skromnimi darili.

Čudovit glasbeni dogodek v Kocbekovi dvorani pri Sv. Juriju bo že naslednjo nedeljo, 13. maja ob 17. uri, ko bodo zaigrali štirje pihalni orkestri z območje UE Gornja Radgona, med njimi seveda tudi jürjovški godbeniki.


Več v Kultura in izobraževanje