Prava mera v glavi

Uspešna prva predstavitev knjižice in letaka v okviru projekta Mladim v poduk Kulturnega in izobraževalnega društva KELIH

Tjaša Kos, nedelja, 27. maj 2012 ob 12:54
Predstavitev knjižice in letaka

Predstavitev knjižice in letaka

Zadnja tri leta se v društvu intenzivno ukvarjamo s problematiko čezmernega pitja alkohola mladih. Nekateri so sramežljivi pri naštevanju alkoholnih pijač, po katerih posegajo. Nekateri to povedo brez posebnega zaznavanja svojih čustev. Nekateri pa so zelo ponosni, da občasno popijejo večje količine alkoholnih pijač.

Da, odnos mladih do pijač, ki vsebujejo alkohol, je v večini primerov zaskrbljujoč, v marsikaterem primeru celo zastrašujoč. Med 300 srednješolci (17 in 18-letniki) smo naredili raziskavo o njihovem znanju o alkoholizmu, njihovih pivskih navadah in osnovnem znanju o vinogradništvu in vinarstvu v Sloveniji. Rezultati potrjujejo dejstvo, da je problematika čezmernega pitja alkoholnih pijač pri mladih v Sloveniji prisotna in zaskrbljujoča.

Kam se svet vrti? Samo v krog na vseh področjih.
Odrasli, največja odgovornost je na nas. Ti mladostniki bodo enkrat odrasli in tudi starši … zamislite si to. Oni pa sedaj iščejo meje in zabavo v prekomernosti. Vrnimo jih vsaj na zmernost.

Zato smo na predstavitvi knjižice in letaka povedali, da z izdajo v osnovi opozarjamo na perečo problematiko. Pripravljamo akcije, s katerimi bomo mlade opozarjali na problematiko čezmernega pitja alkohola. Na različnih oblikah druženja mladih po Sloveniji bomo delili letake, tudi knjižice. Na vseh dogodkih, ki jih bo organiziralo naše društvo, in na tistih, ki bomo sodelovali, bomo seveda delili letake in knjižice.
Veseli nas, da širša publika podpira naša prizadevanja. Glede na odzive ljudi v zvezi s knjižico in letakom bomo z veseljem poiskali možnosti sodelovanja z zainteresiranimi.

Sicer pa z izdano knjižico in letakom Prava mera v glavi na nek način povezujemo nekatere projekte, ki jih v društvu izvajamo:
  • Mladi in alkohol v osnovnih šolah. Skozi delo v skupinah in pogovor dosegamo cilje delavnice: kako reči NE alkoholu, spoznanje, da z alkoholom nisi nič bolj odrasel in frajerski, oblikovanje stališč mladih v odnosu do alkohola, spoznavanje in prepoznavanje vzrokov uživanja alkohola, spodbujamo razmišljanje o načinih zabave brez uživanja alkoholnih pijač, hkrati pa spodbujamo izražanje lastnega mišljenja in mnenj, pridobivanja komunikacijskih veščin, dela v skupini, razvijanje kreativnosti mladih.
  • Mladi in preprečevanje zasvojenosti z alkoholom na srednjih šolah v srednjih šolah. Z dijaki se pogovarjamo o prekomernem popivanju in nevarnostih, ki jih le-to prinaša. Dijake opozarjamo na morebitne posledice popivanja v parkih, na maturantskih izletih. Govorimo o vzrokih in posledicah alkoholizma ... Dosegamo podobne cilje kot pri projektu Mladi in alkohol.
  • Enološki dnevi, 4-dnevna poletna šola za mlade. Prvič smo jih organizirali julija 2008 na Kogu v Prlekiji. Sledile so 3 uspešne izvedbe v Slovenskih Konjicah in 2 v Prlekiji. Program sicer zajema širjenje in pridobivanje znanja s področja enologije, dopolnjujejo pa se jezikovne, kulturne in likovne ustvarjalne vsebine. Izpostavljen je pomen in ozaveščanje kulturnega pitja vina mladih. V veliki meri opozarjamo tudi na problematiko čezmernega pitja alkohola.
ŠIRIMO OKO IN UM NA VSA KULTURNA IN IZOBRAŽEVALNA PODROČJA!


Več v Kultura in izobraževanje