Dobrodelni »Ponedeljek v črnem«

Na Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru po nekaj letnem zatišju nadaljujejo z dijaškim gledališkim ustvarjanjem

Prlekija-on.net, sreda, 30. maj 2012 ob 22:32
Ponedeljek v črnem

Ponedeljek v črnem

V sredo, 30. maja, so dijaki in dijakinje Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, na odru Doma kulture v Ljutomeru izvedli mladinsko tragikomedijo Ponedeljek v črnem. Predstavo avtorja Jurija Švajncerja, ki je bil tudi prisoten, je režiral Franc Čuš.

Na Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru po nekaj letnem zatišju nadaljujejo z dijaškim gledališkim ustvarjanjem. V tem letu so se s skupino osmih dijakov odločili uprizoriti delo mlajšega slovenskega avtorja Jurija Švajncerja z naslovom Ponedeljek v črnem, vsi nastopajoči pa so dijaki 3. letnika gimnazijske smeri. Predstava je bila dobrodelnega namena, saj je izkupiček iz nakupa vstopnic bil namenjen izgradnji dvigala na gimnaziji.

Avtor je o igri zapisal: »V igri je predstavljena skupina osmih prijateljev, ki skušajo prečkati nevarne in včasih izjemno strme prelaze vsakdanjega življenja, se spopadati s tegobami, s katerimi se srečujejo mnogi mladi, in reševati še tako nenavadne stiske. Igra ima sedem slik, s katerimi spremljamo nekaj običajnih dni neke skupinice mladih. Nehote in nepričakovano se znajdejo na prelomnicah in pred življenjskimi odločitvami, ki jih morajo sprejeti vsak posebej in vsi skupaj. Prizadenejo bližnjega ali pa sami doživljajo pritiske in nesrečo. Vse pa ni vedno tako zelo črno, saj se, kot v običajnem življenju mladostnika, najdejo tudi lepi trenutki, ki dajejo upanje v nekoga, nekaj./.../ Temeljno sporočilo Ponedeljka v črnem je srečanje mladostnikov z različnimi strahovi, s katerimi se morajo spoprijeti, ne da bi jih lahko pričakovali in se nanje pripravili, kot se jih ni mogoče ubraniti. Preostane edino vztrajanje. Treba jih je premagati, pa niti ne z rešitvijo, saj te velikokrat ni mogoče najti, temveč z vztrajnostjo in trmo, življenjsko energijo in zanosom. Z vsem, kar omogoča, da posameznik ostaja in išče svoj smisel življenja, pa naj je še tako oddaljen in nedosegljiv.«

V predstavi nastopa zasanjana najstnica Patricija (Lea Žilavec), ki z najstniško naivnostjo poskuša osvojiti srce dvajsetletnega študenta Jurija (Nejc Černela), ki v življenju ne vidi nobenega smisla in je prepričan, da ga bo preživel sam, saj da »je nekaterim tako pač usojeno že od začetka.« Tina (Nina Horvat) in Teja (Ines Zavec) sta lika, ki predstavljata mladi dekleti, povezani v tesnem in neločljivem prijateljstvu ter iskanju ustreznega partnerja, kar pa jemljeta zlahka in kot zabavo. Sergej (Alen Šadl) je agresiven moški. Velikokrat izgubi živce in fizično obračuna tudi s svojimi najboljšimi prijatelji, a mu tega nihče preveč ne zameri, saj vedo, da mu je žal in da »tak pač je«. Svojo usodo išče tudi Ana (Ana Kerman), ki se srečuje z istospolno usmerjenostjo in ljubeznijo do Danijele (Damaris Kolarič). Vita (Tjaša Števanec) je študentka, katere študij so izbrali njeni starši. Sama ne ve, kaj bi rada v življenju, išče sama sebe.

Pri predstavi sodelujejo še Patricija Fras, Magdalena Mir, Kaja Raščan, Jure Petovar in Matjaž Vöröš, za sceno skrbita Tanja Trajbarič Lopert in Srečko Škerlak ter kot glasba in zvočna spremljava Dežurni krivci in Borut Slavic.

Dijaki in dijakinje so delo na odru odlično opravili, zato si zaslužijo pohvale in obisk v čim večjem številu tudi na naslednji predstavi, ki bo že ta petek, 1. junija, ob 20. uri v Kulturnem in upravnem središču Sv. Jurij ob Ščavnici. Vstopnice po ceni 5 evrov so naprodaj v gostilni Teksas.


Več v Kultura in izobraževanje