Letošnje bralne značke podelil Primož Suhodolčan

Prireditev ob podelitvi bralnih značk v Kocbekovi dvorani pri Sv. Juriji ob Ščavnici

Klavdija Bec, sreda, 6. junij 2012 ob 18:56
Podelitev bralnih značk

Podelitev bralnih značk

Tisoč in tisoč zvezd je nad nami, / tisoč in tisoč zvezd med nami, / da gre po svetu – rama ob rami − / svetloba z nami. S to preprosto a izjemno sporočilno Pavčkovo Drobtinico je devetošolka Lea Kolmanič, voditeljica programa,  prisrčno nagovorila in pozdravila vse zbrane na letošnji prireditvi ob podelitvi bralnih značk v Kocbekovi dvorani.  A ni ostalo samo pri teh Pavčkovih verzih, saj so jih osnovnošolci skupaj z otroki vrtca Sonček med plesne nastope vtkali še več in pričarali »bogato gostijo sončnih pogač in luninega biskvita«.

Po kulturnem programu je Lea na oder povabila otroškega in mladinskega pisatelja Primoža Suhodolčana, ki velja za enega najpriljubljenejših ustvarjalcev za otroke in mladino pri nas, saj so njegove knjige tudi po podatkih iz Cobiss-a med najbolj braninimi. Tudi učenci OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici niso pri tem nobena izjema, saj so si letos, kot je povedala knjižničarka in profesorica slovenščine Lidija Jarc, v šolski knjižnici najpogosteje izposojali prav njegove knjige in prav zaradi tega so ga ob bližajočem se koncu šolskega leta povabili medse. To, da Primož Suhodolčan odlično piše, so učenci tako vedeli že preden je stopil na oder, a tega, da se bodo njegovem nastopu smejali celih 45 minut, si noben niti predstavljal ni. Primož, ki ga osnovnošolci poznajo po njegovem Petru Nosu in drugih knjigah, kot so Košarkar naj bo!, Živalske novice, Veliki Bum Bum Čigum, Kuža zaljubljen kot pes, Maks pa sanja in še bi lahko naštevali, je poznan tudi po njegovem očetu Leopoldu Suhodolčanu, ki je z namenom spodbujanja branja pred več kot petdesetimi leti skupaj s profesorjem Stankom Kotnikom v Prevaljah na Koroškem osnoval Bralno značko.

Kot je zapisano na spletni strani www.bralnaznacka.si, se je v letu 2002  Bralna značka v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) organizirala kot samostojno Društvo Bralna značka Slovenije, njen program pa je še vedno del nacionalnega programa Zveze prijateljev mladine Slovenije in ima kot tak marsikje po Sloveniji močno organizacijsko in finančno zaslombo pri društvih ali zvezah prijateljev mladine. V strokovnem smislu gibanje od vsega začetka vodijo mentorji po šolah (od devetdesetih let dalje tudi po vrtcih in knjižnicah) - njihovo delo z mladimi je temelj Bralne značke.

Primož Suhodolčan je tudi podelil priznanja letošnjim dobitnicam in dobitnikom bralne značke. Osvojilo jo je 137 osnovnošolcev, kar predstavlja 64 % vseh učencev šole, in pa 55 otrok treh vrtčevskih skupin 2. starostnega obdobja. Njihove mentorice v vrtcu so bile Dragica Pertoci, Mateja Ajlec in Mateja Osterc, osnovnošolci pa so brali pod mentorstvom Alenke Ferenc Mlinarič, Eve Brunčič, Marte Kurbos, Nataše Paldauf, Marije Ribič, Alenke Karlo, Marije Ditner, Vide Štuhec Kuri in Lidije Jarc.

Spominsko priznanje za zvestobo knjigi in Bralni znački vseh devet let osnovne šole so prejele učenke Lea Kolmanič, Martina  Mir, Katja Mohorko, Rahela Šalamun in Daniella Kosi. Zlatim bralkam je Društvo Bralna značka skupaj s sponzorji podarilo knjigo Mira Cerarja Demokracija.


Več v Kultura in izobraževanje