10 let folklore v Bučečovcih

V Bučečovcih obeležili desetletnico delovanja svoje folklorne skupine

Branko Košti, nedelja, 10. junij 2012 ob 21:581
Zasükni jo, ka jenka de frlela

Zasükni jo, ka jenka de frlela

Slovesno in veselo, kot oni to vedno znajo, so bučečovski "Kajeri" obeležili desetletnico delovanja svoje folklorne skupine. Niti deževno vreme, ki je izničilo celotedenski trud pri pripravi predvidenega prizorišča prireditve na Vidmarjevi domačiji, ni izbrisalo nasmeha in vedrine z obrazov teh mladih, pa tudi že nekoliko starejših folklornikov, ko so bili prisiljeni slovesnost na hitro preseliti v prostore vaško gasilskega doma.

"Zasükni jo, ka jenka de frlela," so poimenovali prireditev, na kateri so se v spominu sprehodili od leta 2001, ko so pri Osterčevih v Bučečovcih prvič sanjarili o folklori v kraju, v življenje so namreč želeli obuditi edini v vasi zapisani ples "bučečovska štajerka", prve vaje v začetku leta 2002 in prve pririedtve "Drogi sosid, dober den" še istega leta. Leta 2003 se spominjajo po prvem nastopu na območnem srečanju odraslih FS v Veržeju, za katerega so si obleke izposodili pri FS Emona iz Ljubljane. Začeli so obujati ljudsko pevsko izročilo in izdali zgoščenko ljudskih pesmi, ustanovili kulturno društvo, večje število plesalcev je prineslo začetek delovanja otroške in mlajše skupine, uvrščali so se na medobmočna srečanja, kar jim je prineslo prepoznavnost v širšem slovenskem prostoru. Uspešno sodelujejo z najvidnejšimi strokovnjaki s področja folklore v Sloveniji, neprecenljiva je vrednost knjige o oblačilni dediščini križevske fare, ki so jo izdali na osnovi raziskave dr. Marije Makarovič in je bila podlaga za nove kostume mlajše FS. V desetem letu delovanja so dosegli tudi največji uspeh, uvrstitev na državno srečanje odraslih FS.

Med številnimi nastopi doma in čez mejo, so stkali številne prijateljske vezi s sorodnimi skupinami, naktere od njih so povabili na svoj jubilej. Poznavanje in obvladovanje ljudskega plesnega izročila so predstavili plesalci in plesalke KUD Križevci, FS Kapela, FS Cerklje na Gorenjskem, FS Leščeček iz Veržeja, FS Metla iz Miklavža in vse tri domače skupine: otroška, mlajša in starejša.

Okrogle obletnice so priložnost za podelitev priznanj tistim, ki so preteklo obdobje zaznamovali s svojim prispevkom pri nastanku in razvoju določenih dejavnosti. Za področje folklore JS RS za kulturne dejavnosti podeljuje Maroltova priznanja, katere sta članom FS Kajer Bučečovci podelili Mira Rebernik Žižek,vodja OI JSKD Ljutomer in predsednica Sveta OI JSKD Ljutomer Cilka Jakelj.

Bronasto Maroltovo značko - za več kot 5-letno udejstvovanje na področju folklorne dejavnosti je prejel Matej Pušenjak, srebrne Maroltove značke za več kot desetletno folklorno dejavnost pa so prejeli: Sašo, Lidija, Cilka in Jože Ropoša, Zvonko in Vida Šijanec ter Danijela in Milan Osterc.


Več v Kultura in izobraževanje