Ljutomer v besedi in sliki in Prleško narečje na Razkrižju

Prireditvi Prleško narečje na Razkrižju in Ljutomer v besedi in sliki, bosta to sredo in petek

Prlekija-on.net, torek, 12. junij 2012 ob 09:23
Splošna knjižnica Ljutomer

Splošna knjižnica Ljutomer

Splošna knjižnica Ljutomer organizira v sodelovanju z Občino Ljutomer in LTO Prlekija Ljutomer prireditev Ljutomer v besedi in sliki, ki bo v petek, 15. junija 2012, ob 19.00 uri, v dvorani Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer.

V prvem delu prireditve si bodo obiskovalci ogledali Grossmannove kratke filme, Blaž Zanjkovič bo zapel domoljubno pesem, nato bo Mateja Kosi predavala o značilnostih prleškega narečja, predstavljene bodo pesmi v prleškem narečju (Olga Antić, Vera Slavič, Matilda Slavič), ljudski običaji v prleškem narečju (Olga Majcen), za konec prvega dela pa bo na harmoniko zaigrala Katja Vunderl.

V drugem delu bodo nastopili gostje iz Huma na Sotli, ki bodo predstavili pesmi v svojem narečju, njihov mešani pevski zbor bo zapel nekaj pesmi, ob tem pa bodo predstavili značilnosti svojega kraja.

Ob prihodu oz. odhodu si bo možno ogledati razstavo Ljutomer v 20. stoletju na razgledniških motivih.

V sredo, 13. junija 2012, pa bo prireditev na temo Prleško narečje na Razkrižju, ob 19.00 v prostorih knjižnice v domu kulture na Razkrižju, ki jo organizira Splošna knjižnica Ljutomer v sodelovanju z Občino Razkrižje.

Tam si bodo obiskovalci v prvem delu ogledali film, ki prikazuje delo v vinogradu in na preši, nato bo potekalo predavanje o prleškem narečju, ki bo popestreno s pesmijo in z glasbo.

V drugem delu pa se bodo predstavili pevci iz Razkrižja (Blaž Zanjkovič, Irena in Drago Makovec), da bo ob peti pesmi možno začutiti značilnosti njihove govorice.

Vstop na obe prireditvi je prost. Vključeni sta tudi v program projekta Teden vseživljenjskega učenja.

PRIJAZNO VABLJENI!


Več v Kultura in izobraževanje