Zategovanje pasu tudi v primeru odnosa do zgodovine?

Niko Miholič, petek, 22. junij 2012 ob 17:3912
Niko Miholič

Niko Miholič

Nenapisano pravilo pravi, da je vladi potrebno pustiti prvih 100 dni vladanja, preden jo lahko začnemo kritizirati. Osebno menim, da je to pravilo neprimerno, saj je naloga parlamenta, čuvaja demokracije in njenih vrednot, da vrši nadzor nad vlado vsak dan, ne glede na čas vladanja.

S strani ljudstva neizvoljena vlada Janeza Janše nam servira točno to, česar smo se volivci, ki ji nismo podarili svojega glasu, bali pred volitvami v primeru zmage te koalicije. V strokovnem smislu se poslužuje »šok terapije« iz časov čilskega diktatorja Pinocheta oz. teoretikov neoliberalizma, kar pomeni, da izvaja ključne reforme po hitrem postopku brez posvetovanja s stroko in brez razširjene diskusije v hramu demokracije, medtem pa pozornost od reformnih tem odvrača npr. z ideološkimi debatami, ali sejanjem strahu pred nevzdržnimi oz. izrednimi razmerami.

Kot sem že omenil, se reforme v luči zategovanja pasu dogajajo mimo vseh demokratičnih postopkov in to kar za vrati vladnih sej brez relevantne stroke in širše debate. Pridobljene socialne pravice nam krčijo, kakor da so nam bile podarjene kot nekakšen privilegij, ne pa kot priborjene pravice proti vse večjemu pohlepu kapitalizma. Očitno stiska in tegobe državljanov prav posebej ne motijo vlade, ki mora najprej poskrbeti predvsem zase in za svoje ljudi ter zato kljub prepovedi zaposlovanja v javni upravi ponovno zaposluje svoje strankarske pripadnike (več kot 250 ljudi). S preverjenim klientelizmom, uničujočim za razvoj katerekoli družbe, vlada pač ne more prikriti svojega neiskrenega namena pri združevanju ministrstev, prenosu tožilstva pod notranje ministrstvo, dnevnih lapsusih šolskega ministra, vračanju katolicizma v dnevno politiko v nasprotju z ustavo, dvoličnem pogajanju s sindikati, omejevanju moči AUKN ter nepreglednemu združevanju družb, ki upravljajo z državnim premoženjem pod obrabljenim izgovorom nujnega varčevanja oz. zategovanja pasu.

Pri tem ne smemo pozabiti še na populistična dejanja stranke DeSUS, ki je očitno pozabila na svoje volivce, lastno identiteto ter vrednote »kvazi« socialno usmerjene stranke. Kljub zagotovilom, da bodo poskrbeli za pokojnine, je rezultat dva meseca kasneje popolnoma drugačen. A pomembno je le, da minister Erjavec hodi po svetu v svoji novi vlogi zunanjega ministra. Ali ni bilo rečeno, da bo vlada imenovala po načelu strokovnosti in sposobnosti? Populizem se nadaljuje tudi v stranki Državljanske liste, kjer Gregor Virant, ki je izgubil volitve zaradi denarnih nadomestil, danes spreminja zakonodajo v smer, da teh nadomestil več ne bo. Slaba vest ali le hinavski poskus pridobivanja političnih točk za že izgubljeno stranko?

Če pa se obregnem ob zadnjo katastrofalno potezo te vlade v luči praznovanja dneva državnosti, moram priznati, da sem dobesedno zgrožen. Vladni koordinacijski odbor za državne proslave ni povabil praporščakov Zveze združenj borcev za vrednote NOB (prav tako niso povabili praporščakov Zveze društev Generala Maistra, Društva za negovanje rodoljubnih tradicij TIGR Primorske in Zveze društev vojnih invalidov Slovenije), saj po njihovih besedah rdeča zvezda nima kaj iskati na državnih proslavah. Najhuje pa je, da je vlada na čelu z najbolj ideološko obremenjenima strankama SDS in NSi slednje storila prav preko svojih nekritičnih podmladkov, ki so povsem izgubili stik s svojo mlado generacijo. Namesto, da bi združevali in prerasli ideološki boj, se postavljajo v vlogo nasprotnikov vrednot NOB in nenazadnje borcev ter žrtev druge svetovne vojne. Da tukaj ne gre za solistično potezo, ampak za načrtovano kampanjo, koalicija dokazuje z zmanjšanjem pokojnin borcem NOB v sprejetem zakonu o uravnoteženju javnih financ (ZUJF), zmanjšanjem proračunskih sredstev veteranskim organizacijam, ukinitvijo plačevanja premije za prostovoljno zdravstveno zavarovanje za vojne veterane NOB iz proračuna in ne nazadnje z zmanjševanjem tistega dela pokojnine, ki presega znesek 622 EUR in ni bil plačan s prispevki (obveznost državnega proračuna). A tako zmanjšanje npr. ne velja za vojne veterane 1991 in ne za obsojence v dachavskih procesih, velja pa za taboriščnike v Dachau in v drugih morilskih nacističnih taboriščih.

Smo mar pozabili kdo so bili sovražniki in kdo borci za svobodo?

Dejstvo je, da danes mladi ne razumejo zgodovine in vlog v drugi svetovni vojni. Govoriti o totalitarizmu in vrednotah NOB v isti sapi je grozljivo in hkrati nespoštljivo do žrtev ter borcev druge svetovne vojne. Vrednote in borce Osvobodilne fronte oz. Narodno osvobodilnega boja nikakor ne smemo mešati z vojaki JLA ali na splošno s politično ureditvijo kasnejše socialistične Jugoslavije. Nasplošno je omenjena vladna poteza grob poseg v zgodovino slovenstva in je lahko začetek splošnega zanikanja pridobitev boja v drugi svetovni vojni oz. NOB. Ali bodo naši politiki od slej naprej znali brez zardevanja pojasniti evropskim politikom – kolegom, ki so ponosni na borbo svojih državljanov zoper nacizem ter fašizem v II. svetovni vojni in brez sramu priznavajo ta upor kot vrednoto, da se aktualna vlada sramuje lastnega NOB proti ukopatorju.

Še pomnite, kako so nam vladne stranke pred podpisom koalicijske pogodbe zagotavljale, da ne bodo odpirale ideoloških tem? Pa poglejte, kako spretno jih ustvarjajo. Ko pišem članek o ideoloških nasprotjih, oni spreminjajo zakonodajo in po hitrem postopku klestijo socialne pravice, ki so jih priborili naši starši in njihovi starši. Kolega iz ljutomerskih političnih vrst mi je pred kratkim napisal, da si redki upajo na to opozarjati. Verjetno ima prav, a hkrati se sprašujem zakaj... Kajti, dokler bomo imeli politike, ki se z napakami lastnega naroda niso sposobni soočiti, ki zgodovine ne morejo prepustiti zgodovinarjem, tako dolgo bomo Slovenci ideološko razdvojeni in kulturni boj iz konca 19. stoletja, četudi je star že več kot 100 let, bo zaradi nesposobnosti lastnega sobivanja z drugače mislečimi očitno ostal naše edino gonilo (ne)razvoja oz. grozljive stagnacije.
Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

misekovi petek, 22. junij 2012 ob 18:21

Ploskač

MILAN petek, 22. junij 2012 ob 22:06

Vuuhuu bav bav STRANKA UPOKOJENCEV Karlek je človik keri bi si moga malo doj sesti pa preštenderati keko lidi je potega samo zato ka je jegov položja tak pomeben.
Politiki od prvega pa do zodjega so ne vredni ka si vzemejo plačilne liste.
SRAMOTA kakše je ne bilo v zgodovini Slovenskega naroda.
Toti aparat s kerin pa komunicira stanka upokojencof pa je dosleden. Hodijo do lidi keri tak nemajo skoron nič pa jin grozijo ka še jin to vzemejo.
Mislec Mislec Mislec Mislec Mislec Mislec Mislec Mislec

Legionar sobota, 23. junij 2012 ob 13:53

Odlična kolumna, se prav z vsem napisanim strinjam! To, kar nam dela ta vlada, je itak postopna demontaža pravne in socialne države ter prifnjeno uvajanje krutega neoliberalizma. Jemljejo revnim, da bi reševali gospodarstvo. Kje je to že kdo videl?

Glede vrednot NOB, katere so janševci poteptali ob prvi priliki pa samo to: Janša kot bivši
zagret komunist, in nekdanji vodnik po poteh AVNOJ-a ter pisec raznoraznih marksističnih
člankov je ob predvolilnem nastopanju obljubljal neodpiranje ideoloških tem, kot piše avtor. In to je res. Ampak svojo obljubo je poteptal ob prvi priliki. To kaže, kakšnega imamo na vladi. Pa neoliberalca za finančnega in klovna za zunanjega ministra. Ko gledam Erjavca, me je v dno duše sram da prihajam iz države, ki ima za zunanjega ministra klovna, ki se navkljub svojim predvolilnim obljubam, da bo delal predvsem za dobro
upokojencev, zdaj briga za vse drugo, samo za upokojence ne. V naš Lotmerk pa kot piko na i povabijo še kot glavnega govornika Toneta Kuntnerja, zagrizenega janševca in zagovornika teptanja vrednot NOB! Nič več me ne preseneti od sedaj naprej, to je bil pljunek v obraz borcem proti fašizmu, nacizmu in borcem za boljši in pravičnejši svet!

slavko 1958 sobota, 23. junij 2012 ob 15:47

star pregovor pravi brez dela ni jela, zakaj bi vedno zraven morala biti rdeča zvezda?

slavko 1958 sobota, 23. junij 2012 ob 15:52

ne da bi nam bilo boljše, glavno da ste proti janši, kako dolgo še?

rush1 sobota, 23. junij 2012 ob 17:56

Jaz sicer nesen obremenjeni s politiko, ker so pokvarjeni eni in drugi. Ampak to kej toti Janša dela pa je že smešno. Človek je šteja svojega odvetnika postaviti na čelo skupščine Telekoma. Pa tan v Kopri so pravnomočno obsojenega človeka postavili za direktorja uprave za pomorstvo. Naša politika (leva in desna) je čist zgibila kompas, politiki sploh več nimajo nobenega sramu, ka lehko vlečejo tak perverzne poteze, ki so v nasprotju z osnovno človeško etiko.

Almanah ponedeljek, 25. junij 2012 ob 18:58

slavko 1958,

zdaj vem kaj bo naslednji korak janše...prepovedal nam bo biti proti njemu...ali kot to napišemo tisti ki smo "proti" njemu : prepovedal nam bo nestrinjati se z njim.

Malo si preberite, kaj dela ta vaš janšek ne samo z našim, tudi z vašim denarjem.,

http://www.mladina.si/113164/privatizacija-ucenja/

zobl ponedeljek, 25. junij 2012 ob 20:12

Almanah,

to da je šolstvo pri nas uničeno ni novost.
Poglej samo koliko privatnih visokih zavodov imaš ki dobesedno štancajo diplomante po principu , plačaj in dobiš neko diplomo, znanje pa je nula.
Glede na velikost države sta dovolj univerza v mb , univerza v lj, vse ostale visoke šole pa zapreti ker ni haska od tega.


Ideološka razdvojenost slovencev je odlična stvar za tiste ki vodijo državo, ker se pozabljajo na vsakodnevne težave ki bi morale biti prioriteta v reševanju, ampak vedno ta ideološka preštevanja na partizane in belogardiste pridejo v ospredje.



Legionar,

NOB vrednot mešati med osamosvojitev je težko, ker to sta dve različni stvari ki ne gresta skupaj. (!).
Tisti ki so se borili v NOB so bili za Jugoslavijo in niso bili v 90 letih za razpad skupne države, v veliki večini kler in belogardisti so podpirali razpad Jugoslavije in seveda da imajo neko moralno pravico da rečejo da tisti ki so bili v 90 proti osamosvojitve od Jugoslavije niso dobrodošli.

Še danes se spomnim Farškega norčka z orglicami (kot bi Svetlana Makarovič označila Lojza Peterleja) ko je z zida snel sliko Josipa Broza Tita in grb Jugoslavije, ter se veselo smehljal in nazdravljal s šampanjcem, ter razlagal v kamere kako bomo od zdaj v Sloveniji imeli blagostanje, čez približno 5 let pa bomo druga Švica.

Danes vidimo drugo Švico kam nas je ta "ekipa" pripeljala.

Namesto da se ukvarjajo z resnimi zadevami, oni se obračunavajo s preteklostjo od katere se žal ne da živeti.



pravični torek, 26. junij 2012 ob 14:25

Škoda tipkovnice, da bi odgovarjal na takšne nebuloze, ki jih spravi skupaj študent, ki se je kalil pri enem Lukšiću.

Fuuul me pa segreje in sem tudi dobesedno zgrožen, ko nek opranoglavec, ki ob osamosvojitvi še pisati ni znal, bluzi o NOB in podobnih stvareh.

Me zanima, če ima mularija, ki tako razmišlja, toliko jajc, da to povedo v živo tistim družinam, ki so izgubili svoje najdražje, ko so svoja življenja postavili za samostojno državo Slovenijo.



Zvončica sreda, 27. junij 2012 ob 18:45

Pravični...narobe ime si si zebra....definitivno. V komentari si bija krivičen pa žaljiv za moje pojme. Kak lehko primerjaš 2. vojno z 10 dnevnin skokajon kej je blo prinas?? Kak lehko negiraš žrtve boja iz 2. vojne pa delaš primerjavo (nejč primerjave ne, prvo pravzaprav totalno izničiš)??' Vsakšega živleja je škoda, samo vseeno je 2. vojna pobrola več živlej kak to kej je blo prinas....Če se nebi v 2. vojni partizani borili kak se so, tüdi mi gnesden nebi meli svoje držove...temelji so se te postovlali - pa ne zaj. Pa če dobro premislin je sploh škoda ka so se tak te mantrali ke so zej toti itak vse cugrund spravili....so zodjič sosidi meli glih našega "lidera" v deli pa je eden lepo razlaga kak vekšega zagriženca pa pristaša komunjarošov neje blo daleč naokoli...pa generalon je v rit lezja ka je diplomo lehko spisa...tiste pod soboj pa je že te pomalen pa z užitkon mrcvarja...psihično seveda...in kej je gnes drgačik? Tote vlode definitivno neje narod zvolja pa nejč nema kaj za virtiti. Nej se prčijo duma pred šeglon ali pa na svojen gnoji.

pravični sobota, 7. julij 2012 ob 00:29

Hmmmm, Zvončica iz tvojega pisanja vidim, da so te dobro zavedli in več kot očitno ne poznaš stvari, kot so se odvijale.

Praviš 10 dnevno skokanje.

Kaj pa je te bila taka panika, ko sta dva MIG-a nekajkrat preletela Ljutomer in streljala na vagone na južni strani izza Ljutomerčana? Hahaha

Sem se ravno nahajal na Ormoški cesti in raja se je pospravila, kot miši. Hahaha

Čez nekaj minut sem bil v štabu za zveze, ki se je preselil na rezervno lokacijo v Kino dvorano.

In spet sta MIG-a preletela Ljutomer in zavladala je smrtna tišina. Hahaha

Ves čas sem ju opazoval, kaj se bo dogajalo.

In ko praviš, da je bilo skokanje, me zanima, kakšno skokanje bi še bilo, če bi takrat tista dva malo raketirala po Ljutomeri? Zloba

Si ne predstavljam koliko gat bi bilo posranih. Zloba

In tisti, ki so bili takrat po kleteh skriti so danes najbolj glasni in si spet želijo bivše države. Hjooj

In še k tvojemu predzadnjemu stavku.

Praviš, da te vlade ni izvolilo ljudstvo. Mislec

Hmmmmm, kdo pa je potem bil na voliščih. Mislec

Da ti še podam v številkah. To ja

Za vladajočo koalicijo je glasovalo 589.623 volilcev

Za opozicijski stranki je glasovalo 430.225 volilcev

Razlika je 159.398 glasov v korist vladajoče kolacije.

In še v številu poslancev ima vladajoča koalicija 50 + 2 narodnosti, opozicija pa ima 38 poslancev.

Razlika je več kot očitna.

In kdo je potem po tvoje izvolil teh 52 ljudi?

V kolikor mi ne verjameš, odpri spletno stran Državne volilne komisije, vzemi v roke kalkulator in si izračunaj.

Pa malo manj verjemi Jankovićevi-Kučanovi propagandi.

Raje si pomagaj z matematiko in se sama prepričaj s pomočjo uradnih poročil in številk in ne, da slepo verjameš nekim kvazi propagandistom.


Zvončica sobota, 7. julij 2012 ob 18:01

Kej se MIG-ov tiče.....bila sen na balkoni pa sen jih glejala...man rada avione Haha pa nejč 1x sen ne lazila v nobeno zaklonišče ke se mi je zdelo brezvezno pa prepotencirano strašeje (pazi, že te se je takša taktika začela nücati !!!)...končno pa, čeglih bi se šla v klet skrivakat bi me tan glihtak v lüft s pospeškon vrglo če bi do česa prišlo ke so v garaži polek naši vrli teritorialci meli celi magacin protitankovskih zadev...pa ne ka bi liden rekli...ka se številk tiče mi doj visijo (hm, to mi ali nemrejo samo to je nejbojša primerjava). Koalicija je samo papirna zaveza ka do nekaj pametnega naredli za držovo...virtijo pa itak samo Gargamel pa jegovi ke so v večini v toti koaliciji....ostali priveski se grebejo vsakši za svojo stranko ka bor nekaj haska dobijo od prvega korita...ne, nesen volila vladajočih...

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kolumne in komentarji

Svetovni dan oživljanja na Grlavi

Minil je svetovni dan oživljanja!

četrtek, 27. oktober 2022 ob 13:05
Miha Deželak nam je prinesel nagrado

Miha Deželak nam je prinesel nagrado

nedelja, 1. avgust 2021 ob 08:47