V Ljutomeru počastili dan državnosti

Prireditev v počastitev 25. junija - dneva državnosti v Ljutomeru

Prlekija-on.net, sobota, 23. junij 2012 ob 15:151
Občina Ljutomer je v petek, 22. junija, organizirala osrednjo prireditev v počastitev 25. junija - dneva državnosti. Prireditev je potekala pod mogočno lipo sredi obnovljenega Starega trga v Ljutomeru.

Zbrano množico je najprej nagovorila županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, slavnostni govornik prireditve pa je bil dr. Miran Puconja, profesor slovenščine in filozofije na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer, dr. etnoloških znanosti, ki se ukvarja z identiteto panonskega človeka, z raziskovanjem in vrednotenjem slovenske književnosti ter s književnostjo ostalih slovanskih narodov.

/.../"Mi smo država Slovenija, vsi mi. Ne glede na raso, starost, spol, veroizpoved, narodnost ali gmotno stanje. In na tej eni skupni točki ne sme biti delitev, drugače smo le skupina bolj ali manj prijaznih posameznikov, ki se tolerirajo, dokler se tolerirajo."/.../

mag. Olga Karba

Prireditev je režirala Cilka Jakelj, ki je v kulturni program vključila tudi znanega slovenskega gledališkega igralca in pesnika - Toneta Kuntnerja.

V kulturnem programu so sodelovali še dekliški pevski zbor Pole Poje, Ljutomerski oktet, folklorna skupina Leščeček, KD Slavka Osterca Veržej, otroci vrtca Ljutomer in Pihalni orkester KUD Ivan Kaučič Ljutomer.

/.../"Naš sovražnik ni onkraj Sotle, Soče ali Karavank. Največji sovražnik tiči v nas samih."/.../

dr. Miran Puconja

Ob koncu proslave je zbrane nagovoril tudi prvi župan Občine Ljutomer v samostojni Sloveniji, Mirko Prelog, ki je spregovoril o časih takoj po osamosvojitvi ter skupaj z veterani vojne za Slovenijo odkril spominsko ploščo pred lipo, ki je na Starem trgu bila zasajena 26. junija 1991.

Lepo proslavo so zaključili otroci vrtca Ljutomer, ki so v zrak spustili balone v barvah naše trobojnice, ob zvokih ljutomerskega pihalnega orkestra pa so še obiskovalci postali na Starem trgu, ki bo v teh dneh dobil še končno podobo prenove.

V spodnjem videu si lahko ogledate celoten govor županje in slavnostnega govornika ter del proslave.



Več v Kultura in izobraževanje