Slovenija praznuje 21 let

Slovenska skupščina je pred 21 leti na podlagi plebiscitarne odločitve sprejela deklaracijo o neodvisnosti

Prlekija-on.net, ponedeljek, 25. junij 2012 ob 12:14
Slovenska zastava

Slovenska zastava

Po glasovanju v skupščini je 25. junija 1991, njen takratni predsednik France Bučar razglasil, da je bil ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije sprejet. S tem je bila sprejeta tudi podlaga za razglasitev samostojne države.

21 let pozneje pa je država precej bolj razdeljena, kot je bila takrat. Na osrednji državni proslavi, ki je potekala v petek, je bil slavnostni govornik predsednik republike Danilo Türk, ki je poudaril, da pot naprej ne vodi prek drobitve Evrope, pač pa, da bo Evropa krizo premagala, če bo našla dobre skupne rešitve in skupno pot naprej. Obsodil je tudi nepotrebne delitve na domačem političnem prizorišču in prikrite poskuse monopoliziranja oblasti.

V Ljutomeru počastili dan državnosti
V Ljutomeru počastili dan državnosti

Proslavo so že prej zaznamovale razprave o tem, praporščaki katerih veteranskih in domoljubnih organizacij naj sodelujejo na proslavi ter povzročile delitev državljanov. Pred praznikom je v petek potekala tudi slavnostna seja DZ-ja, na kateri je podpredsednik DZ-ja Jakob Presečnik poudaril, da smo Slovenci v preteklih dvajsetih letih dokazali, da smo se zmožni prilagajati in odzivati na nujne spremembe, že pred tem pa je v ljubljanski stolnici potekala tudi maša za domovino, kjer je ljubljanski nadškof, metropolit Anton Stres, v pridigi izpostavil, da kriza, ki jo doživljamo, kliče po uspešnosti ukrepov za njeno premagovanje.


Več v Slovenija