Število brezposelnih se zmanjšuje

Na Zavodu za zaposlovanje RS beležijo upad brezposelnih

Darja Zmazek, ponedeljek, 25. junij 2012 ob 12:421
Na Zavodu za zaposlovanje RS beležijo upad brezposelnih

Na Zavodu za zaposlovanje RS beležijo upad brezposelnih

Na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje so v maju beležili 106.796 brezposelnih oseb, kar so spodbudne novice glede na podatke iz začetka tega leta. Januarja je namreč bilo v Sloveniji brezposelnih skoraj 116.000 ljudi, kar je največ odkar se spopadamo z gospodarsko krizo.

Tudi na Območni službi Murska Sobota, ki zajema štiri Urade za delo – Gornja Radgona, Lendava, Ljutomer in Murska Sobota, beležijo manj brezposelnih glede na mesec april in tako je le-teh v regiji 8.597. Kljub znižanju pa imamo še vedno najvišjo stopnjo brezposelnosti, ki zelo odstopa od povprečja v državi.

Mladi in starejši kot najtežje zaposljivi skupini
Dobra tretjina brezposelnih v regiji je starejših od 50 let. Ta skupina ljudi je najtežje zaposljiva, saj gre za ljudi, ki so fizično že »iztrošeni«. Delodajalci se zaposlovanju le-teh izogibajo, verjetno predvsem zaradi več bolniških odsotnosti, manjše produktivnosti ter prilagodljivosti oziroma zakonskih omejitev, ki ščitijo starejše, kot so recimo opravljanje nadur.

Na drugi strani pa je veliko brezposelnih mladih, ki po končanem šolanju iščejo prvo zaposlitev. Neredko se mladi soočajo s težavami, ko delodajalci kot pogoj za zaposlitev zahtevajo delovne izkušnje. Kako si naj mladi potem pridobijo izkušnje, ko pa so pogosto zaradi pomanjkanja le-teh zavrnjeni kot neustrezen kandidat za posamezno delovno mesto.

Težave pa se ne končajo z zaposlitvijo, kajti veliko jih dobi zaposlitev le za določen čas in tako jim potem zaposlitev iz meseca v mesec podaljšujejo in negotovost ostaja.


Več v Gospodarstvo