Hospic pomaga ljudem

Prostovoljci so srce hospica, saj opravljajo zelo pomembno delo v dobrobit bolnikov in njihovih svojcev

Lidija Belovič, prostovoljka HOSPIC, ponedeljek, 25. junij 2012 ob 12:16
Hospic pomaga ljudem

Hospic pomaga ljudem

Hospic je nevladna humanitarna organizacija, ki vas podpre v trenutku nemoči sprejemanja življenjske resnice, da se nekomu življenje izteka. Tovrstne organizacije so bile ustanovljene že v srednjem veku. Naše poslanstvo danes je sočutna, celostna, brezplačna oskrba umirajočih in njihovih svojcev, ki se po smrti nadaljuje s podporo žalujočim otrokom, mladostnikom in odraslim.

Oskrba hospica temelji na:
  • Odpravljanju bolečin. Bolnika spodbujamo, da postane soudeležen v obravnavi svoje bolečine.
  • Čustveni in duhovni podpori bolniku in svojcem.
  • Spoštovanju osebnega dostojanstva in želje, da človeku omogočimo umreti tam, kjer si sam želi, s podporo, da ostane neodvisen, aktiven in kreativen, kolikor je to le mogoče, do samega konca.
  • Timskem delu. V procesu namreč sodelujejo zdravnik, medicinska sestra, socialni delavec ali psiholog, negovalke, drugi oskrbovalci pomoči na domu in prostovoljci.
Prostovoljci so srce hospica, saj opravljajo zelo pomembno delo v dobrobit bolnikov in njihovih svojcev. Prostovoljec v hospicu je lahko vsak polnoleten državljan RS, ki opravi ustrezno usposabljanje. Izobrazba ni pomembna. Zaželeno je, da zna deliti stisko in izgubo z drugimi, da se je pripravljen soočiti z vprašanji življenja in smrti in da ima sočutje, ki je odlika dobrega srca. Želimo si, da so prostovoljci dobrosrčni ljudje, ki se zavedajo svoje moči in svojih slabosti, ki radi sodelujejo in čutijo z drugimi in niso »super ljudje« ali heroji.

Motivov, zaradi katerih se ljudje odločajo postati prostovoljci v hospicu je več.
Osnovni:
Notranje stališče in drža, ki temelji na humanizmu, prepričanju o vrednotah in dostojanstvu človeka.
Osebni:
Dajati več smisla lastnemu življenju.
Razvoj osebnosti s pripravljenostjo delati na sebi.

Podarite svoj čas s prostovoljnim delom in se priključite Slovenskemu društvu hospic. Več o hospicu najdete na spletni strani: www.drustvo-hospic.si ali pa pošljite mail: hospic.prostovoljstvo@siol.net.


Več v Kultura in izobraževanje