Svečana proslava ob 100-letnici PGD Radoslavci

Ob svečani proslavi 100-letnice PGD Radoslavci so praznovali tudi 10. krajevni praznik in 2. srečanje krajanov Krajevne skupnosti Radoslavci

Sara Munda, torek, 26. junij 2012 ob 16:52
»Je ata gasilec, to sta bila že praded in ded. Ko sam bom odrastel, bom šel po gasilskih poteh.« Te besede krasijo zbornik, ki so ga gasilci PGD Radoslavci izdali ob 100-letnici njihovega društva. 100-letnico obstoja so praznovali 24. junija 2012 v Radoslavcih.

S parado zbranih gasilskih društev se je začela slovesnost ob praznovanju. Prireditev je vodila Marjeta Zmazek, ki je vse prisotne lepo pozdravila. Povabilu so se odzvali poslanec državnega zbora Republike Slovenije in predsednik Odbora za obrambo, gospod Franc Jurša, podžupan občine Ljutomer, gospod Janez Vencelj, predsednik krajevne skupnosti Radoslavci, gospod Janez Rudolf, član upravnega odbora Gasilske zveze Slovenije in predsednik Regijskega sveta za Pomurje, tovariš Bogdan Šajnovič, predsednik Gasilske zveze Ljutomer, tovariš Branko Novak, poveljnik GZ Ljutomer, tovariš Andrej Trstenjak, častni poveljnik GZ Ljutomer, tovariš Stanko Hunjadi, predstavnik Izpostave RS za zaščito in reševanje, gospod Primož Senčar, predstavniki potapljaškega društva Gapora iz Gornje Radgone, predstavniki poklicne gasilske enote iz Maribora, nekdanji predsedniki, častni člani, veterani in podmladek PGD Radoslavci, gasilci sosednjih društev in pobratenega društva, ravnateljica OŠ Mala Nedelja, gospa Breda Žunič in ostala krajevna društva.

Ob svečani proslavi 100-letnice PGD Radoslavci so praznovali tudi 10. krajevni praznik in 2. srečanje krajanov Krajevne skupnosti Radoslavci. Ob tej priložnosti so prevzeli novo gasilsko opremo in prizidek za novo vozilo. Po planu objave opremljanja prostovoljnih gasilskih društev GZ Ljutomer se je 3. junija 2010 nabavilo 3. gasilsko vozilo znamke Renault Trafic GVM, ki je namenjeno prevozu. Za samo nabavo vozila so glavnino finančnih sredstev prispevali krajani vasi Radoslavcev, Sitarovcev in Godemarcev v petih nabirkah in zbiranjem odpadnega železa. Sredstva so prispevale še zavarovalnice, podjetja in botra vozila, Emilijan Rudolf in Danijel Rakuša. Z nakupom tega vozila pa je bilo gasilsko društvo primorano k gradnji dodatne garaže. Gasilski kombi sta vozniku predala poveljnik in botra vozila.

Ustanovni člani so se zbrali 1. maja 1912
V zborniku je zapisano, da ima razvojna pot PGD Radoslavci v svoji 100-letni zgodovini mnogo uspešnih intervencij z ognjem in drugimi elementarnimi nesrečami. Ustanovni člani so se zbrali 1. maja 1912. leta na ustanovnem občnem zboru v OŠ Mala Nedelja. Na čelu Jožeta Zmazka iz Radoslavcev so izvolili tričlanski odbor. Po ustanovitvi so začeli razmišljati o izgradnji orodišča za shranjevanje gasilske opreme, ki je bilo zgrajeno na mestu, kjer danes stoji Gasilski dom. V času 1. svetovne vojne in po njej se je delovanje zožilo, zaradi dveh sosednih na novoustanovljenih društev. Povečala se je leta 1954, ko je v gasilske vrste vstopila skoraj vsa vaška mladina. Leto pozneje so gasilski dom dogradili. Leta 1965 so sprejeli, da nabavijo prvo motorno brizgalno, to je bila Savica, a ni ustrezala pogojem. 1970 leta so tako nabavili drugo motorno brizgalno znamke ZIGLER. 10 let pozneje so sprejeli sklep, da se stari dom popolnoma poruši in zgradi nov. Svojemu namenu so ga predali ob praznovanje 75-letnice društva. Leta 1992 so prevzeli prenovljeno cisterno TAM 175, leta 2008 pa poškodovano cisterno znamke TAM 170 od PGD Ožbalt, takrat so tudi podpisali listino o medsebojnem sodelovanju. Kot že rečeno je bil leta 2010 nabavljen gasilski kombi, dogradili so tudi garažo. Maja letos pa je bilo odkrito tudi spominsko obeležje v zahvalo vsem gasilskim rodovom.

Častni govorniki na svečani prireditvi so bili predsednik PGD Radoslavci, tovariš Jernej Horvatič, predsednik GZ Ljutomer, tovariš Branko Novak in podžupan občine Ljutomer, gospod Janez Vencelj. Slavnostni govornik je bil poslanec državnega zbora RS in predsednik Odbora za obrambo, gospod Franc Jurša, ki je povedal: »Pomembni datumi, pomembni jubileji. Poleg aktivnega članstva imate ogromno mladine. Gradite predvsem na mladem rodu in to je prava odločitev. Če boste s takim tempom nadaljevali, se za gasilstvo v tem kraju ni za bati

V programu sta prisotne s svojim skečem nasmejala Mišel Sušnik in Niki Zmazek, v vlogi Micike in Frančeka na gasilski fešti v Radoslavcih. Z recitacijo Gasilski pionir so se predstavili najmlajši pionirji PGD Radoslavci, Malo Nedeljski fantje so zapeli pesem, namenjeno posebej gasilcem PGD Radoslavci, Nuša Cimerman je zapela himno, sodelovala je tudi Godba na pihala KD Mala Nedelja.

Posebna priznanja so prejeli najzaslužnejši za nakup novega vozila in prizidka garaže. Plakete in odlikovanja so prejeli: Borut Zmazek, značko za 10-letno operativno delo in bronasto plaketo gasilca, odlikovanje plamenic III. stopnje so prejeli Anton Kosi, Emil Rakuša, Milan Rudolf, Franc Tomanič in Zdenka Žnidarič. Odlikovanje Plamenice II. stopnje je prejel Slavko Rakuša. Gasilsko odlikovanje 3. stopnje sta prejela Ludvik Dajčar in Jernej Horvatič. Gasilsko odlikovanje 2. stopnje sta prejela Anton Filipič in Ludvik Horvatič ter gasilsko odlikovanje 1. stopnje Janez Rudolf.

Odlikovanje za posebne usluge s strani Gasilske zveze Slovenije je prejelo PGD Radoslavci ob 100-letnici delovanja in prevzemu gasilskega vozila. Štab Civilne zaščite RS je bo tem jubileju podelil srebrni znak Civilne zaščite PGD Radoslavci. Prejeli so tudi priznanje občine Ljutomer. Svoje besede zahvale, čestitk in manjših pozornosti so gasilskemu društvu namenili tudi ostali zbrani.

Predsednik PGD Radoslavci se je vsem prisotnim iskreno zahvalil za vse pohvale in priznanja. Na ogled je bil gasilski dom in gasilska vozila PGD Radoslavci, prisotni so lahko kupili knjigo Nekaj besed o Mali Nedelji in njenih ljudeh, pripravili so tudi bogat srečelov. Zbrane so gasilci pogostili z golažem in se dolgo v noč družili ob zvokih ansambla Novi spomini in Mance Špik. Vmes so si lahko pogledali tudi točko Folklorne skupine Turističnega društva Mala Nedelja-Radoslavci, na bližnjem travniku sta skočila tudi dva padalca, eden izmed njiju je bil aktualni državni prvak v disciplini svobodni let - freefly. Pripravili so tudi posebno presenečenja PGD Radoslavci.


Več v Kultura in izobraževanje