Negovski grad in lik Ivana Krambergerja naj bi s pomočjo občine bolj zaživela

Želijo oživiti kulturni spomenik, regijo pa razviti s spodbujanjem vključevanja gradu in njegovih legend v turistično ponudbo

Prlekija-on.net, petek, 13. julij 2012 ob 21:58
Negovski grad, foto: negova.si

Negovski grad, foto: negova.si

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS je Zavodu za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona, v petek, 13. julija, oddalo v začasno upravljanje del kompleksa gradu Negova. S tem želijo oživiti kulturni spomenik, regijo pa razviti s spodbujanjem vključevanja gradu in njegovih legend v turistično ponudbo.

Ministrstvo je občini oz. Zavodu za kulturo, turizem in promocijo Kultprotur, za pet let predalo v uporabo pristavo in stražni stolp ter del poslovnih prostorov in parkaz. Ministrstvo je upravljalec kulturnega spomenika državnega pomena, lastnica pa je država. Obnova gradu je znašala 6,18 milijona evrov.

Župan Gornje Radgone Anton Kampuš je dejal, da je njihova želja, da dobi grad nekdanjo obliko, k skupni podobi pa nekako spadata še Negovsko jezero ter lik Ivana Krambergerja, saj skoraj vsi obiskovalci sprašujejo po "dobrem človeku iz Negove".

Žiga Turk, minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, je ob podpisu poudaril, da je država v obnovo in oživitev spomenika vložila veliko truda in sredstev, skupaj z občino pa si bodo prizadevali najti upravljalca še za novi del gradu, ki je obnovljen, medtem ko stari del na obnovo še čaka.


Več v Gospodarstvo