Speljali prvi oratorij na Razkrižju

Oratorija se je udeležilo 37 otrok

Tadeja Vok, četrtek, 19. julij 2012 ob 20:05
Oratorij na Razkrižju

Oratorij na Razkrižju

Prirediteljem oratorijev po vsej Sloveniji se je letos pridružila tudi župnija Razkrižje. Oratorij je bil uspešen, saj se ga je udeležilo 37 otrok, kar predstavlja skoraj polovico otrok, ki se šolajo na tamkašnji osnovni šoli. Otroke je skozi teden iger, petja, plesa ter zabave vodilo 18 animatorjev, ki so prostovoljno popazili na njih in jih vodili, delili nauke, se z njimi igrali ter usmerjali.

Oratorij se je začel v ponedeljek, 9. 7. 2012 ob 9.uri z dvigom zastave in takoj z učenjem letošnje oratorijske himne, ki je nosila enak naslov, kot se glasi geslo letošnjih oratorijev, to je Grem jaz. Še pred tem so se otroci vpisali v delavnice, ki so jih za njih pripravili animatorji. Zatem so otroci spremljali igro, ki so jo zaigrali animatorji. Le-ta je to leto predstavljala izsek iz življenja Marije Dominike Mazzarello. Po zaigrani zgodbi so se zbrali v cerkvi in zmolili jutranjo molitev, temu je sledil še uvod v kateheze. Zatem so se otroci po starosti zbrali v katehezah, v katerih so opravljali različne aktivnosti, seveda pa si je vsaka kateheza najprej izbrala svoje ime. Tako so nastala različna imena, kot so pikapolonice, soniksi, ptički v gnezdu, top 11 ter ta stari. Po katehezah so sledile predstavitve le-teh, kasneje pa so se otroci razvrstili v delavnice, ki so jih zanje pripravili animatorji. Izbirali so lahko med športno, ustvarjalno, plesno delavnico, hama perle ter delavnico spretni prstki. Otroci so v njih ustvarili različne izdelke, od podstavkov, cofkov, izdelkov iz hama perlic do izdelkov iz slanega testa; kar pa je najpomembneje pa je, da so se zraven zabavali in uživali. Zatem so otroci skupaj kosili. Tako so izgledali dopoldnevi na oratoriju; to so otroci počeli v ponedeljek, sredo ter petek.

Raznoliki popoldnevi so otrokom predstavljali posebno zadoščenje
V ponedeljek popoldne so se vsi skupaj odpravili po pešpoti najprej do Ivanovega izvira, zatem pa do igrišča, kjer so igrali igre, ki so jih pripravili animatorji. Zatem so animatorji otrokom naredili posebno uslugo, saj so priredili nogometno tekmo, na kateri so se animatorji pomerili z udeleženci oratorija. Zadnji so jih močno prekašali v število ter s tem tudi v moči in številu zadetkov. Zadovoljni so se vrnili nazaj na župnijsko dvorišče, kjer so končali prvi oratorijski dan s spustom zastave.
V sredo popoldne so bili otroci povabljeni k sodelovanju na posebni prireditve, ki se je odvijala pred njihovimi očmi; to je Razkrižje išče talent. Odziv otrok je bil pozitiven, predstavili so se z različnimi točkami, od petja, plesa, razlaganja šal, pa vse do čarovniških trikov ter igranja na orgle. Na tej prireditvi je bila prisotna tudi žirija, ki je razglasila prva tri mesta.
V petek popoldne pa so  jih čakale vodne igre. Pripravljene so bile različne igre, zatem pa je sledilo polivanje. Otroci so bili zelo razigrani in navdušeni nad tem.

Kopanje in izlet
Udeležencem na veselje je v načrtu razkriškega oratorija bilo tudi kopanje. Tako so se v torek po katehezah z avtobusom odpravili v Bioterme Mala Nedelja, kjer so vsi skupaj preživeli lepo popoldne v, pod in nad vodo.  To popoldne so malce podaljšali in se kasneje vrnili nazaj v Razkrižje in zaključili dan  s spustom zastave.
Četrtek pa je bil dan, ko so se vsi udeleženci oratorija z animatorji odpravili na izlet v Dominikov dom na Pohorje. Na avtobusu je bilo posebno vzdušje, saj so vsi na njem vso pot tja in nazaj nepretrgoma prepevali in se veselili. Na Pohorju so imeli mašo, med katero so tudi sami sodelovali in jo popestrili. Preostali prosti čas so se zabavali ob različnih igrah, bansih in pesmih.

Zaključna sveta maša
Oratorij pa se ni končal v petek popoldne s spustom oratorijske zastave, temveč z zaključno sveto mašo v nedeljo. Otroci so med njo sodelovali in jo popestrili s petjem; po končani sveti maši pa so pred cerkvijo pripravili posebno prireditev in staršem in drugim faranov prikazali potek oratorija in navdušeno pripovedovali, kaj vse so počeli, predstavili pa so se tudi z nekaj plesnimi in pevskimi točkami,

Prvi oratorij na Razkrižju je dobro uspel, zato pa gre velika mera uslug izkušeni katehistiji Dominiki Ros, ki je prevzela vodstvo oratorija.


Več v Kultura in izobraževanje