Dopoldan z žonglerjem

Četrti dan DOSOR-jevega vrtca v Radencih

Filip Matko, četrtek, 23. avgust 2012 ob 16:52
Žogice za šolarje

Žogice za šolarje

Kot nas pouči Wikipedija, je žogliranje spretnost manipuliranja objektov za zabavo in šport. Najbolj prepoznavno je kaskadno (dviganje in padanje) žongliranje s tremi žogicami. A termin žongliranje se lahko nanaša tudi na spretnosti z drugimi rekviziti (v cirkusih žonglerji nastopajo tudi s krogi, krožniki, kiji, cigaretnimi škatlami, klobuki itd.). Beseda žongliranje izhaja iz angleščine jogelen (zabavati s triki) in delno iz francoščine jangler. Kako pa to izgleda v naravi, je stanovalkam in  stanovalcem DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, v četrtek, 23. avgusta, dopoldne prikazal Drago Bolčina iz Maribora alias žongler Gogi. So si pa njegov nastop v okviru programa počitniškega vrtca DOSOR-ja lahko ogledali tudi najmlajši, predšolski in šolski otroci. Nastop žonglerja je bil zanje res nekaj posebnega.

Kajti žongler Gogi je na tovrstno človekovo dejavnost opomnil tudi skozi zgodovino – ta dejavnost spremlja človeka že celih 4000 let.  Žonglerji so že upodobljeni na prizorih starodavnih civilizacij, vključno z Egiptom, Kitajsko, Indijo, Staro Grčijo, Starim Rimom, Azteki in Polinezijskimi civilizacijami. Seveda ne vedno z žogicami, kot to počenja žongler Gogi. Verjetno se je najprej začelo s kamenčki in paličicami (kot se še danes lahko igrajo otroci !), pozneje pa seveda z različnimi predmeti. Kajti že leta 1768 je bilo žongliranje prisotno tudi v cirkusu. Je pa v Evropi bilo žongliranje sprejemljiva dejavnost vse do propada Rimskega cesarstva, od tedaj dalje pa se je to aktivnost prištevalo med sramoto. Čeprav so tedaj žonglerji nastopali na trgih, ulicah in pivnicah, vendar le z kratkimi in deloma zbadljivimi predstavami. S številnimi žonglerskimi nastopi v cirkusih se je ta dejavnost razširila, žonglerji so se pričeli organizirati in tudi izobraževati (medsebojno izpopolnjevati), ustanavljati klube ter prirejati tudi festivale in tekmovanja.

Kot pravi žongler Gogi, je vsakemu človeku že od otroških let prirojena igra, tudi žongliranje. Seveda pa se vsak sam odloči, če bo to zvrst nadaljeval tudi pozneje, ko odraste, in se v njej izpopolnjeval. Tako je sam predstavil v uvodu žongliranje z eno ter dvema žogicama, pozneje pa tudi s tremi, štirimi in petimi žogicami. Poseben aplavz je požel s prikazom žongliranja z dimnikarskimi metlicami. K žongliranju je ob svojem nastopu seveda uspel privabiti tudi udeležence otroškega vrtca, stanovalce doma, kot tudi zaposlene v DOSOR-ju. In zatorej je verjeti, da njegov nastop tokrat ni bil zadnji.


Več v Kultura in izobraževanje