P&F kljub suši pričakuje obilno in kakovostno letino

Največji slovenski vinogradnik se poln pričakovanj pripravlja na prihajajočo trgatev, saj naj bi bila letina kljub suši obilna in kakovostna, letnik pa celo boljši od lanskega

Prlekija-on.net, petek, 31. avgust 2012 ob 16:04
Grozd

Grozd

Pri P&F Jeruzalem Ormož in P&F Jeruzalem Ljutomer so v fazi priprav na eno izmed zgodnejših trgatev v zgodovini. V primeru, da bodo vremenske razmere v prihodnje ugodne, pri največjem slovenskem vinogradniku napovedujejo, da bo letošnji letnik bolj kakovosten od letnika 2011. S slednjim pri p&f wineries žanjejo velike uspehe na domačem in tujem trgu, kar dokazuje kar 48 mednarodnih vinskih medalj in priznanj. Doseženi uspehi pripomorejo k izpolnjevanju zadanih ciljev, saj v skladu z načrti nenehno povečujejo delež prodaje in se med drugim uspešno širijo sedaj še v Kanado in Rusijo.

Trgatev se bo zaključila najkasneje v prvem tednu oktobra. Ocenjujejo, da bodo skupaj s kooperanti nabrali okoli 7.000 ton grozdja oziroma pridelali 4.8 milijonov litrov vina. Zaradi pomanjkanja padavin bo grozdja sicer za približno 25 % manj kot lani, vendar to ne bo vplivalo na kakovost letnika 2012. »Grozdje dobro dozoreva in se lepo aromatično razvija. Temperatura zraka se je še pravi čas spustila, noči so hladne, kar ugodno vpliva na dozorevanje grozdja. Če bo narava še nadalje na naši strani, bo letošnji letnik celo boljši od lanskega,« pravi Mitja Herga, direktor in enolog pri P&F Jeruzalem Ormož. Vendar pa letnik 2012 za kletarjenje ne bo lahek. Zaradi suše in vročine, ki sta zaznamovali letošnje poletje, bo vsebnost aminokislin v grozdnem soku – moštu zelo nizka, kar pomeni, da bodo fermentacije zahtevne. Predvsem bo zato potrebno pravilno in pravočasno ukrepati ob pojavu bekserja, ki se bo pojavljal nadpovprečno.

Z vini letnika 2011 so P&F Jeruzalem Ormož in P&F Jeruzalem Ljutomer želi uspehe na domačih in mednarodnih ocenjevanjih, kjer so si prislužili številne zlate, srebrne in bronaste medalje ter bili deležni ostalih pomembnih odličij in uvrstitev. Doseženi uspehi so pripomogli k širjenju na nizozemski, angleški in nemški trg, po novem pa bodo njihova vina pili tudi v Rusiji in Kanadi. Prav tako so zadovoljni z dosežki na področju rdečih vin, kjer njihova zvrst Cabernet sauvignona in Merlota, letnika 2011, svojim potnikom ponuja letalska družba Brussels Airlines. Tako se rdeče vino na letalih pridružuje njihovim že prisotnim belim vinom zvrsti šipon in sauvignon, Sauvignon Gomila, ki že leti na letalski družbi KLM Royal Dutch.

Vina iz ormoške in ljutomerske kleti so se v tem letu predstavila na številnih domačih in mednarodnih ocenjevanjih vin. Med njimi izpostavljajo tri najpomembnejša: Decanter World Wine Awards 2012 (Velika Britanija), Berliner Wein Trophy 2012 (Nemčija) in Concours Mondial de Bruxelles 2012 (Belgija). Med vini, ki jih lahko okušamo tudi v Sloveniji, so najprestižnejše nagrade prejela vina Sauvignon Gomila 2011, ki je dobitnik zlate medalje v Bruslju. Prav tako zlato medaljo so si v Berlinu zaslužila kar tri vina, in sicer vino kleti Jeruzalem Ormož (ledena trgatev 2009), p&f Sauvignon Blanc & Pinot Grigo ter p&f Sauvignon Blanc. V Londonu so bila nagrajena prav vsa prijavljena vina, med njimi so si štiri prislužila srebrno medaljo: Gomila 2011, Sauvignon Gomila 2011, ledeno vino Jeruzalem Ormož 2009 in Renski Rizling 2011. Dodatno so bila vina p&f wineries deležna številnih drugih zlatih, srebrnih in bronastih medalj ter ostalih pomembnih odličij in uvrstitev.

Podrobnejši seznam prejetih medalj, odličij in uvrstitev lahko vidite tukaj.


Več v Gospodarstvo