Praznovanje ob 100-letnici Marijanišča v Veržeju

Osrednja slovesnost ob 100-letnici blagoslovitve Marijanišča in prihoda salezijancev v Veržeju

Damir Skuhala, ponedeljek, 1. oktober 2012 ob 18:35
100-letnica Marijanišča

100-letnica Marijanišča

Osrednja slovesnost ob 100-letnici blagoslovitve Marijanišča in prihoda salezijancev je bila v nedeljo, 30. septembra v Veržeju.

Aktivnosti ob praznovanju 100-letnice Marijanišča v Veržeju v letu 2012 so se pričele že v letu 2011, s svečano otvoritvijo 4. Razstave slovenskih jaslic in stoletnih jaslic, odprtjem Promocijsko-informacijskega centra ter kampa z infrastrukturo in Potujoče mednarodne razstave Rokodelska akademija leta 2011.

Priložnostno je bila izdana knjižica Življenje v Marijanišču. Spomine salezijancev, ki so živeli in delovali v Veržeju, je pred leti zbral za bogato dediščino g. Martin Maroša, stoletnik Marijanišča.

V počastitev 100-letnice je izšel časopis »Dom stoletni«, ki nas v svoji bogati vsebini popelje skozi zgodovinski trak Marijanišča, ter predstavitev bogatega prepletanja dejavnosti, dogodkov in generacij pod streho hiše Marianum Veržej. Svoje poglede in doživetja so opisali in strnili, tako izvajalci različnih programov, kot tudi sodelujoči, obiskovalci in udeleženci.

V počastitev praznovanja je izšla Monografija ob stoletnici Marijanišča v Veržeju. Monografija je del projektnega dela več partnerjev. Avtor monografije je dr. Bogdan Kolar, SDB. Spremno besedo so zapisali mag. Janez Potočnik, salezijanski predstojnik, dr. Peter Štumpf, soboški škof in Slavko Petovar, župan občine Veržej.

Celodnevno dogajanje se je pričelo ob 9. uri s sejemsko prireditvijo »Miholov sejem«. Na sejmu se je predstavilo in ponujalo svoje izdelke 23 rokodelcev in sedem rokodelskih centrov iz vse Slovenije, razstavljala pa so tudi domača društva in organizacije. V kulturnem programu so se predstavili otroci vrtca in šole Veržej.

Ob 11. uri je bila slovesna sveta maša ob župnijskem žegnanju in 100-letnici Marijanišča v župnijski cerkvi sv. Mihaela. Slovesnost je vodil nadškof msgr. Stanislav Hočevar.

Ob 13. uri je bilo odprtje rokodelske razstave ART CRAFT. Priznani slovenski etnolog dr. Janez Bogataj je bil slavnostni govornik in idejni vodja postavitve rokodelskih izdelkov na razstavi. V kulturnem programu so sodelovali moški zbor KD Veržej, folklorna skupina Leščeček, tamburaši KD Veržej in starejša folklorna skupina KD Veržej.

Ob 15. uri je bila slovesna akademija ob 100-letnici Marijanišča na dvorišču Zavoda Marianum. Na akademiji so bili prisotni visoki cerkevni predstojniki – nadškof Stanislav Hočevar, murskosoboški škof Peter Štumpf, škof Jožef Smej, številni duhovnik, redovniki, predstavniki lokalne in politične oblasti, domačini in številni obiskovalci od drugod, ki so do zadnjega kotička napolnili prireditveni šotor.

Z govorjeno besedo in s pomočjo diaprojekcije so predstavili razvoj Marijanišča skozi obdobje 100 let in svojo vizijo razvoja v naprej. V bogatem kulturnem programu so sodelovali domačini, Nuška Drašček z mladinskim zborom Kodeljevo in priložnostno glasbeno skupino, akademijo pa je povezoval Jure Sešek. Po akademiji je sledila pogostitev za vse prisotne.


Več v Kultura in izobraževanje