»Radosti in stiske odraščanja«

Teden otroka na Osnovni šoli Ivana Cankarja Ljutomer

Nuša Novak, petek, 5. oktober 2012 ob 22:27
Teden otroka na OŠ Ivana Cankarja Ljutomer

Teden otroka na OŠ Ivana Cankarja Ljutomer

»Svojim otrokom ne moremo dati prihodnosti, naj se še toliko trudimo, da bi jim jo naredili varno. Lahko pa jim damo sedanjost.«

Tema letošnjega Tedna otroka je bila »Radosti in stiske odraščanja«. V času od 1. do 5. oktobra 2012, so prav tako, kakor drugod po Sloveniji, tudi na Osnovni šoli Ivana Cankarja Ljutomer, v okviru tega tedna, potekale različne dejavnosti, ki so bile namenjene našim otrokom in mladostnikom. Teden otroka je v celoti namenjen potrebam otrok in naša pozornost mora biti osredotočena zgolj na njihove želje, potrebe in pravice. Zaželjeno je, da se v tem tednu omeji učenje ter bolj opredeli na igro, različne aktivnosti ter razvedrilne dejavnosti. V tednu otroka tudi naj ne bi bilo domačih nalog, spraševanja in preizkusov znanja, v kolikor to omogoča učni načrt. Ta teden v ospredje postavlja otroka oziroma mladostnika in njegove želje. Čeprav seveda tega ne smemo pozabiti tudi čez vse leto.

Razpored dejavnosti oziroma aktivnosti in z njimi povezanimi vsebinami, je bil zelo pester. V ponedeljek, 1. oktobra 2012, na Svetovni dan otroka, se je teden pričel z razstavo knjig na temo odraščanja, katere so se udeležili 4. in 5. razredi. Za učence 3. razredov, je bil ta dan bolj tehnične narave, saj so si ogledali kmečki muzej v Pristavi. Učenci 1. razreda, pa so imeli naravoslovni dan na temo Sadje. Učenci 4. razredov, pa so v okviru 1. dne tedna otroka, izdelovali hišice iz kartona. Šolo je obiskal tudi klovn, ki je otroke zabaval s svojimi norčijami. Tudi v popoldanskem času, v času podaljšanega bivanja, je pouk potekal razvedrilno, saj je bila predstavljena zanimiva angleška pravljica.

V torek, 2. oktobra, pa je bil na šoli organiziran Plesno-športni dan za vse učence šole, pod vodstvom plesne šole Urška. V podaljšanem bivanju, pa so si otroci ogledali poučni slovenski film z naslovom Anica na počitnicah.

V sredo, 3. oktobra so na šoli obeležili slavnostni sprejem prvošolčkov v Šolsko skupnost. Učenci 4. razredov, so imeli naravoslovni dan na temo Sadje in zelenjava. Peti razredi pa so si ogledali slovenski film Sreča na vrvici. V popoldanskem času je bila za vse oddelke podaljšanega bivanja, organizirana družabna igra Med dvema ognjema. Na ta dan je Osnovno šolo obiskal tudi predsednik Države Slovenije, g. Danilo Türk in učence slavnostno pričakal v športni dvorani osnovne šole.

V četrtek, 4. oktobra, so se prav tako vrstile številne aktivnosti povezane z naravo v sožitju z okoljem. Na dvorišču osnovne šole, je potekalo risanje na asfalt, za učence od 1. - 5. razreda. Učenci 3. razreda, so si ogledali konjeniški muzej, učenci 4. razreda so izvajali metodo dolgega branja, 1. razredi pa so imeli tehnični dan na temo Promet. 2. razredi pa so se udeležili ustvarjalnih delavnic v Domu starejših občanov. V podaljšanem bivanju so na ta dan potekale različne športne igre in aktivnosti.

V petek, 5. oktobra, na Svetovni dan učiteljev, so učenci 2. b razreda obiskali Gasilski dom v Ljutomeru, učenci 2. a razreda pa podružnico na Cvenu in si v sklopu tega ogledali še tamkajšnjo kmetijo. V popoldanskem času so učiteljice podaljšanega bivanja pripravile Jesensko tržnico z številnimi sadnimi dobrotami.

Naštete dejavnosti so bile izvedene večinoma v oddelkih razredne stopnje. Oddelki predmetne stopnje so imeli številne podobne dejavnosti in še veliko drugih, z vsebinami na temo »Radosti in stiske odraščanja«, ki so primerne za starejše otroke.

Teden otroka na Osnovni šoli Ivana Cankarja, je letošnje leto potekal izredno pestro in barvito. Učitelji in celoten šolski kolektiv, so se z organizacijo različnih dejavnosti potrudili, kolikor je bilo v njihovi moči in volji, le da so ugodili željam in potrebam svojih učencev. V upanju, da bodo učenci in učitelji še vnaprej dobro in v sožitju sodelovali, se je uspešno zaključil tudi letošnji Teden otroka.


Več v Kultura in izobraževanje