»Zmrdica in Zmrdek«

Otroci so si ogledali lutkovno predstavo

Nuša Novak, torek, 23. oktober 2012 ob 16:32
V sodelovanju z Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, sta OŠ Ivana Cankarja in Vrtec Ljutomer, v sezoni 2012/2013, za otroke pripravila pester vzgojni in raznolik abonmajski program, ki obsega sklop petih lutkovnih miniaturk. Termin za prvo lutkovno predstavo z naslovom »Zmrdica in Zmrdek«, je potekal 18. in 19. oktobra 2012, v Kulturnem domu v Ljutomeru.

Zaigrana zgodba o Zmrdici in Zmrdku, je predstava hrvaške režiserke Tamare Kučinović in je nastala po motivih stripov Billa Wattersona o Calvinu in Hobbesu in stripovskega albuma Ivice Bednjanca, z naslovom Durica.

Lutkovna predstava, ki so si jo otroci lahko ogledali v ljutomerskem Kulturnem domu, je nekaj posebnega, predvsem pa prikazuje realno podobo življenja naših otrok in njihove vzgojne navade.

»Zmrdek in Zmrdica sta posebna otroka. Zmrdek je razkuštran, predrzen in neskončno simpatičen, medtem ko je Zmrdica važna, prav tako razkuštrana in nesramno simpatična. Ljubezen si izkazujeta na nesramen način. Drug drugega žalita, se spakujeta, tepeta, si mečeta žoge v glavo, pripravljata ogabna darila za Valentinovo in si tako sporočata, da sta si všeč. Njuna predrzna narava jima namreč ne dopušča, da bi si ljubezen izkazovala na drugačen način oziroma tako kot drugi otroci.

Zaradi njune drugačnosti ju ostali otroci ne razumejo. Njuna edina prava prijatelja sta zato plišasti igrački – džungelska zver gospodič Tiger Previdni in puhasta volnena gospodična Ovca Beee. Ta si prizadevata, da bi predrzna ljubezen med Zmrdkom in Zmrdico obrodila sadove. Vendar stvar ni enostavna, ker “lahko preženeš tigra iz džungle, ne moreš pa pregnati džungle iz tigra,« so zapisali v Lutkovnem gledališču Maribor.

Lutkovna miniaturka »Zmrdek in Zmrdica«, nas nenamerno pritegne že zaradi samega naslova. Pa tudi njena celotna vsebina in namen, sta poučne in razvedrilne narave. Zato so si jo tudi otroci z zanimanjem ogledali in si marsikaj koristnega zapomnili. Otroke namreč najbolj pritegne tisto, kar jim je blizu in v čem so si podobni ali pa v prikazanem najdejo sami sebe.

Termin za naslednjo lutkovno predstavo z naslovom »Palčica«, je 27. november 2012, za otroke Vrtca Ljutomer in učence 1. in 2. razreda OŠ Ivana Cankarja Ljutomer. Za otroke od 3. – 5. razreda OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, pa je organizirana predstava »Medvedek zleze vase« in sicer 9.1.2013.