Zbor Cantate ogrel ozračje proslave ob dnevu reformacije v Moravskih Toplicah

Govornika sta bila prof. Ludvik Sočič in mag. Geza Erniša

Prlekija-on.net, sreda, 31. oktober 2012 ob 14:52

V evangeličanski cerkvi v Moravskih Toplicah, se je prejšnji petek odvijala slovesnost ob velikem evangeličanskem prazniku Dnevu reformacije. Slavnostni govornik prof. Ludvik Sočič je predstavil pomembno osebnost slovenskega protestantizma, duhovnika in pisatelja Janoša Kardoša, škof evangeličanske cerkve v Sloveniji mag. Geza Erniša pa je opisal načelo protestantizma kot zelo funkcionalno, tako socialno kot gospodarsko z veliko mero družbene odgovornosti.

Proslava je bila delno podprta s kratkim koncertom, ki so ga pripravili pevci mešanega pevskega zbora Cantate. Zbor, ki šteje 30 članov, je zaradi razhajanja raznih bolezni, na nastopu štel le 17 pevcev. Namesto zborovodje Dejana Prasla pa je na pomoč vskočil zborovodja zbora Chorus Tomi Bušinoski.

Zbor je za začetek zapel Zdravljico, po slavnostnem nagovoru mag. Geze Erniša in prof. Ludvika Sočiča pa ustvaril prijetno vzdušje s pesmimi, kot so Nihče ne ljubi te kot jaz, Kaj je ljubezen, Življenje je v tebi. Nekatere pesmi so bile zapete ob spremstvu kitare izpod prstov Mirana Čarnija. Proslava se je zaključila s tradicionalno evangeličansko pesmijo Trdi grad.

Kljub temu, da se je nastopa udeležilo skrčeno število pevcev zbora Cantate, so pesmi ogrele cerkev in duše poslušalcev. Prijetne besede škofa, kakovostna glasba z besedami ljubezni, so dali lepo popotnico za začetek krompirjevih počitnic in predpraznične dni.

Dan reformacije obeležujemo 31. oktobra. Na ta dan leta 1517 je nemški duhovnik Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, ki so govorile o prenovi cerkve.


Več v Kultura in izobraževanje