Dan, ko se spominjamo umrlih

Namesto prave sveče, lahko prižgete tudi virtualno

Prlekija-on.net, četrtek, 1. november 2012 ob 09:365
Skupaj z Avstrijci in Poljaki, Slovenci sodimo v sam vrh EU po porabi nagrobnih sveč

Skupaj z Avstrijci in Poljaki, Slovenci sodimo v sam vrh EU po porabi nagrobnih sveč

1. november, dan mrtvih ali dan spomina na mrtve, je državni in krščanski praznik, ki se praznuje po vsem svetu. Na ta dan se spominjamo umrlih, običaj pa narekuje, da na grobove sorodnikov in prijateljev odnesemo sveče ter rože.

Začetek novembra je nekoč pomenil začetek leta
Začetek novembra je nekoč pomenil začetek leta oz. začetek zimskega obdobja za Kelte, saj se je leto nekoč delilo le na zimsko in poletno obdobje. Za mrtve so pekli kolače ter delili jabolka in orehe.

V številnih slovenskih krajih se je do danes ohranila navada, da se na ta dan vzgojijo rože, 1. november pa je tudi priložnost za srečanja z bližnjimi, saj je v številnih družinah navada, da na dan spomina obiščejo mrtve na grobovih, se udeležijo cerkvenega obreda in v krogu najbližjih preživijo dan.

Pravoslavni verniki in muslimani 1. novembra ne praznujejo
1. november v Rimskokatoliški cerkvi imenujejo praznik Vseh svetih, ko se spominjajo vseh svetnikov, tudi tistih, ki nimajo svojega dne. Vseh pokojnih se v Cerkvi spominjajo 2. novembra. V Evangeličanski cerkvi posebnih bogoslužij 1. novembra ni, se pa spominjajo pokojnih in na pokopališča odnesejo sveče in rože. V Pravoslavni cerkvi 1. novembra ne praznujejo, saj so spominu na mrtve namenjene štiri sobote v letu, ki se imenujejo zadušnice, na grobove pa ne prinašajo rož, pač pa jih okadijo s kadilom. Tudi muslimani ne praznujejo 1. novembra, saj se pokojnih spominjajo ob dnevih bajrama oz. zadnji dan meseca ramazana, ko se odpravijo na pokopališča in molijo.

Sveče so tudi odpad
Slovenci smo v samem svetovnem vrhu po porabi sveč na prebivalca - vsako leto jih prižgemo okoli 23 milijonov, kar znaša med 6.000 in 7.000 ton nagrobnih sveč, pri čemer jih kar 11 milijonov zagori v obdobju okoli 1. novembra. Skupaj z Avstrijci in Poljaki tako Slovenci sodimo v sam vrh EU po porabi nagrobnih sveč.

Namesto prave sveče pa lahko vsako leto na posebni spletni strani MOP-a, prižgete virtualno svečo in tako počastite spomin na umrle, obenem pa pomagate našemu okolju.

V Sloveniji že nekaj let velja tudi uredba o ravnanju z odpadnimi svečami, ki zagotavlja ločeno oddajanje, zbiranje in recikliranje odpadnih nagrobnih sveč.


Več v Kultura in izobraževanje