Stanje na območju Ormoža se umirja

Pri Mihovcih je popustil jez, a je sedaj pod nadzorom

Prlekija-on.net, torek, 6. november 2012 ob 09:014
Po obilnem dežju v prejšnjih dneh, je večina rek po državi začela naraščati, najhuje pa je danes bilo na območju Ormoža, kjer je Drava na določenih točkah prestopila bregove. Razmere so se medtem umirile, Drava še sicer vedno močno poplavlja, a ne narašča več. V občini Markovci, kjer so celotna naselja pod vodo, pa so nekaj ljudi evakuirali že sinoči.

Ob dveh zjutraj so evakuirali tudi stanovalce iz dveh objektov v Mihovcih in objekta v Loperšici. Aktivirani so bili gasilci PGD Ormož, Hardek, Senešci, Velika Nedelja, Cvetkovci, Ključarovci pri Ormožu, Bresnica, Trgovišče in Loperšice.

Voda je na najnižjih točkah prestopila bregove in zalila več gospodarskih objektov. V Vinski kleti Ormož je podtalna voda vdrla v klet. Zaradi podrtja jezu na mestu, kjer se reka Pesnica izliva v Dravo, se je voda nevarno dvignila ob črpališču pitne vode v Mihovcih, ogrožen pa je bil tudi del naselja Cvetkovci. Jez v Pesnici je sedaj pod nadzorom.

Gasilske enote so bile vso noč na delu in še naprej poskušajo zaščititi ogrožene hiše. Ob 5. uri zjutraj so tudi delno zaprli mejni prehod Ormož.

Zaradi poplavljanja Drave je zaprt mejni prehod Središče od Dravi. Potniški promet je preusmerjen na maloobmejni prehod Središče ob Dravi I, ki je začasno prekategoriziran v mednarodni mejni prehod in bo odprt 24 ur na dan. Nova ureditev bo veljala do preklica nevarnosti za potnike na mejnem prehodu Središče ob Dravi.

Tudi reka Mura je imela precej večji pretok kot ponavadi in je poplavljala znotraj poplavnega območja, večje škode pa v Pomurju ni bilo.

Spodaj si lahko ogledate nekaj fotografij poplav v občini Markovci in Cirkulane (foto: Daniela Kolednik in Aleš Celcar), iz Ormoža (foto: Marjan Senčar), Središča ob Dravi (foto: Vasja B. Šinko), reke Mure med Bistrico in Razkrižjem (foto: Matej Polanič) ter Gorišnice (foto: Silvo Sok).


Več v Narava