Radgonski upokojenci razstavljajo

Novembrska razstava v Kulturnem domu

Filip Matko, torek, 6. november 2012 ob 10:051
Slike na razstavi

Slike na razstavi

»Preden otrok spozna prve pismenke in jih zna zapisati se izraža z risanjem, s katerim poudarja svoja čustva, svoje razpoloženje… Zato ni čudno, da so prvi ostanki kulture iz prazgodovine ravno risbe, ki so nastale na skalah in se jih kljub tisočletjem ohranile do danes. Likovno izražanje se je skozi stoletja spreminjalo, izpopolnjevalo, nastala so kiparska in likovna dela, ki jih občuduje ves svet v galerijah, muzejih, cerkvah, gradovih in drugje. Ljudje se izražamo na različne načine: eni s pisano besedo, drugi s petjem in glasbo, nekateri z risbo ali kipom ali lepo fotografijo. Letošnje leto je posvečeno dolgoživi družbi. Tedaj, ko se človek upokoji, mora najti neko notranjo potrebo po zapolnitvi svojega časa. Med današnjimi razstavljavci so v glavnem ljubiteljski likovniki, ki so se po upokojitvi začeli ukvarjati s to dejavnostjo ali jo ponovno obudili iz svojih otroških let…«, je v ponedeljek, 5. novembra, ob 18. uri prebrala v uvodu k otvoritvi razstave članov in članic likovne sekcije pri Društvu upokojencev Gornja Radgona predsednica tega društva Inge Ivanek.

Ob tej priložnosti so v kulturnem delu programa pred galerijskim prostorom Kulturnega doma Gornja Radgona nastopili mladi glasbeniki iz radgonske Glasbene šole: harmonikar Domen Volf (mentor Viktor Malec) ter kitarista v duetu Tjaša Lukovnjak in Žan Bedrač (mentorica Klavdija Kovič). Svoje pesmi sta brala Manica Gornjak in Dominique Reščič, a recitirala in zapela je Alenka Regoršek. Nadaljevala je zopet predsednica DU Gornja Radgona Inge Ivanek: »…Vsak se izraža iz svoje biti, na svoj način, v različnih tehnikah in motivih. Vsi pa se vključujejo v strokovna izpopolnjevanja pod mentorstvom akademikov v delavnicah in tečajih. Danes se s svojimi slikami predstavljajo Pavla Krajnc (akvarel, akril, olje), Ivica Vukan (akrili), Branko Borko (akrili), Jasna Brunskole (akrili), Cvetka Pišek (pasteli), Alenka Regoršek (akril, kolaž) in Franc Šegula (žgana risba v les); s kiparskimi deli Milena Marija Reščič ter s fotografijami Terezija Šegula. Vsi ti so že imeli samostojne razstave v tukajšnji galeriji in tudi drugje, velikokrat pa so sodelovali na razstavah v organizaciji Likovnega društva Gornja Radgona in na razstavah v okviru Pomurske pokrajinske zveze društev upokojencev. Letos maja so se člani naše likovne sekcije že predstavili na razstavi v DOSOR-ju (Domu starejših občanov Radenci)

Razstava članic in članov likovne sekcije, ki jo pri Društvu upokojencev Gornja Radgona vodi Pavla Krajnc, bo v galerijskih prostorih Kulturnega doma v Gornji Radgoni na ogled do decembra.


Več v Kultura in izobraževanje