Medeni zajtrk v vrtcu Ljutomer

V vrtcu Ljutomer so cel teden potekale aktivnosti na temo medu

Ksenija Žuman, Vrtec Ljutomer, ponedeljek, 19. november 2012 ob 14:41
Medeni zajtrk v vrtcu Ljutomer

Medeni zajtrk v vrtcu Ljutomer

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je vseslovenski projekt, ki spodbuja zavedanje o pomenu in prednostih lokalne samooskrbe, dejavnostih domače pridelave in predelave in v okviru sistema javnega naročanja oziroma naročil zagotavljati hrano, ki je pridelana v lokalnem okolju. Ozavešča javnost o pomenu kmetijstva in čebelarstva, pomenu pravilne in zdrave prehrane, pomenu živilske industrije, pomenu gibanja ter pomenu ohranjanja čistega okolja.

Ta teden je bil pri nas poseben. Vsak dan je bil posvečen medu, čebelam in gibanju. Obiskali so nas čebelarji - g. Šonaja, g. Šalamun, g. Štefančič, ga. Ploj in g. Erjavec. Predstavili so nam je čebelarsko delo in pokazali slike. S  seboj so prinesli tudi med, ki smo ga z veseljem tudi poskusili. V vrtcu je dišalo po pečenih medenih dobrotah - medenjakih, medenih srcih itd. Otroci so uživali ob oblikovanju medenjakov in ob pogledu medenjakov v pečici.  Medene dobrote so poskusili tudi starši. V več skupinah so pripravljali napitke iz sadja in medu po predhodno pripravljenem receptu. Pripravljali smo tudi ustvarjalne delavnice, v katerih smo iz odpadnega materiala izdelovali čebelice, čebelnjake, izdelovali lutko čebela itd. Plesali smo različne plese na temo čebelice. Ogledali smo si tudi oddajo Ribič Pepe-Kranjska Sivka.

V vrtcu Ljutomer opravili tradicionalni slovenski zajtrk
V vrtcu Ljutomer opravili tradicionalni slovenski zajtrk

Tudi v našem vrtcu je v petek, 16. novembra, potekal projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, ki je letos že šesto leto zapored organizirala akcijo Med za zajtrk v vseh slovenskih vrtcih. Po kratkem pogovoru smo pričeli z zajtrkom. Ob svečah in lepih pogrinjkih so nam posebej teknile domače dobrote - črn kruh, maslo, med in mleko, vse seveda slovenskega porekla in iz domače okolice. Obiskal nas je tudi podžupan g. Vencelj Janez in predstavniki Ministrstva za kmetijstvo. Skupaj z nami so zaužili zdrav zajtrk.

Zajtrk predstavlja pomemben dnevni obrok. Mnoge raziskave kažejo, da zajtrku posvečamo premalo pozornosti in ga velikokrat zaradi različnih razlogov sploh ne uživamo. Hrana je za človeka vir energije, ki jo potrebuje za normalno delovanje, zato je izrednega pomena, da redno zajtrkujemo.

S projektom želimo, da otroci spoznajo pomen zajtrka in zdravo, kakovostno hrano domačega izvora, ki zadostuje dnevnim potrebam po energiji. Potrebno je, da predvsem otroke v vrtcih in osnovnih šolah seznanimo s pomembnostjo uživanja zajtrka z živili, ki so domačega slovenskega porekla. Le osveščeni otroci bodo tudi v odrasli dobi namenjali več pozornosti rednemu, pravilnemu prehranjevanju in uživanju domače hrane. Vse našteto bo imelo pozitivne učinke na okolje in na zdravo življenje vsakega izmed nas.


Več v Najmlajši