Svečana proslava ob 10. obletnici Varne hiše Pomurja

Varna hiša v desetih letih nudila zavetišče 318 uporabnikom

Branko Košti, sobota, 1. december 2012 ob 14:41
Janez Vencelj in Darinka Štuhec

Janez Vencelj in Darinka Štuhec

"Ta hiša je kot vsaka hiša,
pa vendar je posebna hiša.
V njej je staro in mlado,
in vse kar ima se rado.

Je moja, je tvoja, je naša
in če jo boste potrebovali, tudi vaša.
Vedno odprta, nikoli prezrta,
nudi pomoč, ko odideš proč."

To sta uvodna verza pesmi, s katero je scenarist in voditelj prireditve Bojan Rajk pričel proslavo ob 10. obletnici delovanja Varne hiše Pomurje.

Slovesnosti, ki je v petek, 30. novembra, potekala v novem Vaško gasilskem domu v Babincih, so se poleg bivših in sedanjih stanovalk Varne hiše, predstavnikov Centrov za socialno delo, strokovnih delavk varnih hiš po Sloveniji, udeležili še: sekretarka na MDDSZ Marjeta Ferlan Istinič, predsednica sekcij varnih hiš in materinskih domov pri Socialni zbornici Slovenjie in predsednica Regionalne Varne hiše Celje ter tudi ustanoviteljica Varne hiše Pomurja Suzi Kvas, podžupan Občine Ljutomer Janez Vencelj in predstavnik policije.

Zbrane je uvodoma pozdravila Darinka Štuhec, predsednica Društva varnega zavetja, katero izvaja program Varna hiša Pomurja. Povedala je, da je namen programa ženskam in otrokom, ki doživljajo kakršnokoli obliko nasilja, omogočiti umik v varno bivalno okolje in si ob pomoči strokovnih delavk začeti urejati življenje brez nasilja. Program financirajo MDDSZ, pomurske občine, FIHO, pomemben vir prihodkov pa predstavljajo donacije različnih organizacij in posameznikov. Vzpostavili so tudi dobro sodelovanje s CSD, z regijsko koordinatorko za nasilje, občinami, šolami in vrtci, RK, Karitas in policijo.

V destih letih delovanja je Varna hiša Pomurja nudila zavetišče 318 uporabnikom, od tega 170 ženskam in 148 otrokom. Za zasluge, da je hiša res zaživela, se je zahvalila prejšnji strokovni vodji Bredi Gerenčer, ki se je letos poslovila, svoje delo pa predala novi strokovni vodji Janji Legen, katera s strokovnimi delavkami Petro, Romano in Sandro skrbi, da Varna hiša Pomurja izvaja program ter da se ženske in otroci v hiši počutijo varno. Tudi njim se je predsednica zahvalila za njihov prispevek k uspešnemu izvajanju programa.
 
Slovesnost so s kulturnim programom obogatili najmlajši plesalci FS TKD Babinci, pevka skupine Mega band Angelina, ženski pevski zbor PAX in Marko Pascal Rožman, za smeh pa sta z odigranim skečem On in ona, poskrbela Ljuba Erhatič in Srečko Centrih, amaterska igralca KUD ivan Kavčič iz Ljutomera.

Jubilejno srečanje se je nadaljevalo z bogato pogostitvijo, katero so pripravili domačini iz Babinec.


Več v Kultura in izobraževanje