Otroci vrtca Stara Cesta spoznali striženje ovac

Projekt Od volne do preproge, ki bo potekal v vrtcu

Vrtec Stara Cesta, nedelja, 9. december 2012 ob 23:40
Striženje ovac

Striženje ovac

V vrtcu Stara Cesta smo v letnem delovnem načrtu 2012/13 načrtovali projekt Od volne do preproge, ki bo potekal v vrtcu. V okviru tega projekta pa so otroci najprej spoznali način pridobivanja volne.

Ob vprašanju, kako bi to najbolje izvedeli, pa je bil odgovor otrok hitro na dlani: "Povprašajmo Janičine in Kristinine starše, ki imajo doma ovce."

Starši od Janice in Kristine so nas vljudno povabili na njihovo kmetijo. Tako smo obiskali družino Nushol v Cezanjevcih. Tam smo spoznali življenje in pomen ovac. Vprašanja otrok so se kar vrstila in na vsako smo dobili odgovor.

Otroci so spoznali potek striženja ovac in tako smo prišli do volne, ki jo bomo še morali oprati, skrtačiti in splesti, da bomo lahko tkali preprogo. Striženje ovce je bilo za otroke zelo zanimivo, saj še tega niso videli. Ugotovili smo, da je ovčja volna mehka, malo mastna, zato tudi ovce niso nikoli mokre. Da pa ostrižene ovce v tem času ne bo zeblo so zanj poskrbeli, da bo zimo preživela v toplem hlevu.

Poleg ovac smo si na kmetiji ogledali tudi druge živali: konje, oslička, koze, zajce, psa, muco, ... S kmetije smo se vrnili polni doživetij in novih spoznanj.


Več v Najmlajši