V neznano k lučkam

Zaključna ekskurzija članic in članov DU Radenci

Filip Matko, petek, 21. december 2012 ob 12:241
45 tisoč lučk v Zagorcih

45 tisoč lučk v Zagorcih

Pred koncem koledarskega leta v Društvu upokojencev Radenci običajno pripravijo ekskurzijo v neznano. Izkoristijo pravzaprav le en popoldan za druženje, spoznajo pa še kakšno novost. Tako je bilo tudi tokrat, v četrtek, 20. decembra.

V lepem sončnem popoldnevu je ob 14. uri z avtobusnega postajališča Radenci krenil avtobus z 42 članicami in člani DU Radenci. Preko Kapelskega vrha ter skozi Sveti Jurij ob Ščavnici so se odpeljali v Občino Juršinci, ki jo sestavlja kar 13 vasi oziroma naselij (Bodkovci, Dragovič, Gabrnik, Gradiščak, Grlinci, Hlaponci, Juršinci, Kukava, Mostje, Rotman, Sakušak, Senčak in Zagorci).

Najprej so se, ob 15. uri, ustavili v prvem imenovanem naselju, v Bodkovcih, pri hišni številki 47. Tam je Turistična kmetija Amur, v lasti Angele in Martina Slodnjak. Kar tri gospodinje (Angela, Tjaša in Danica) so pričakale izletnike, ki jih je pri sestopanju z avtobusa ter ob vstopu v dvorano turistične kmetije z glasbo pospremil društveni harmonikar Stanko Ilješ. Sledila je pogostitev s prleško gibanico, čajem in kavo.

Drugi postanek, ob 16. uri, je bil v sosednji vasi Sakušak. Tam je pred 150 leti (leta 1862) bil rojen znameniti slovenski izumitelj Janez Puh. V Puhovem muzeju (»na skrbi« ga ima Janez Čeh), ki je urejen v obnovljeni tipični slovenjegoriški domačiji na številki 83, je bil najprej organiziran ogled 20-minutnega filma o življenju in delu izumitelja, konstruktorja in tovarnarja Puha, nato pa še ogled muzejskih zbirk v vseh sosednjih prostorih, kot tudi kleti, kjer so društveni prostori Društva rojaka Janeza Puha.

Tretjič pa so se udeleženci ekskurzije DU Radenci ustavili z avtobusom (ob 17. uri) v zadnji imenovani vasi – Zagorci. Ob cesti Radenci – Ptuj sta domačina Vida in Franc Weingartner, pri hišni številki 66/a, že pred leti poskrbela za pravo atrakcijo: svojo domačijo sta okrasila s številnimi svetlečimi dekorativnimi lučkami in mimovozeči domačini ter turisti so se pričeli v adventnem času redno ustavljati, da vidijo to lepoto. Letos tako gori že 45 tisoč lučk, vsak dan v adventnem času, od 16.30 do 23. ure. Vsak, ki se ustavi, pa se lahko okrepča tudi z raznimi napitki in domačimi keksi. Tako je že v poznem in precej hladnem predvečerju Radenčanom še kako hitro steklo po grlih kuhano vino in ob harmoniki Stanka Ilješa ni manjkalo številnih ljudskih pesmi. Marsikdo pa si je nakupil kekse tudi za domov.

Glas harmonike in pesmi so udeležence ekskurzije spremljale tudi na poti domov, ko sta društvena blagajničarka Zalika in podpredsednica Rija izvedli še dve družabni igri, seveda s spremljajočimi simboličnimi darili. Po načrtu se je ekskurzija, v zadovoljstvo večine, zaključila ob 18.30 na avtobusnem postajališču v Radencih.


Več v Družabno