Na zabaven, smešen in malce zloben način prikazana aktualna politika

V Ljutomeru je gostovala odlična igralska zasedba Prešernovega gledališča Kranj s komedijo Limonada Slovenica

Prlekija-on.net, petek, 28. december 2012 ob 13:53
Limonada Slovenica

Limonada Slovenica

Ljutomerski oder, je v sredo, 19. decembra, v sklopu Žlahtnega abonmaja, gostil komedijo Vinka Möderndorferja, Limonada Slovenica.

Odlična igralska zasedba Prešernovega gledališča Kranj, je polni dvorani Doma kulture, na satiričen način prikazala pritlehnost in egoizem politične elite, v kateri je osrednji lik ugledni profesor Vasilij, ki je uspel v tujini.

Vasilij (Aljoša Ternovšek), profesor ekonomije, se po dvajsetih letih življenja v Ameriki, vrne v Slovenijo s svojim tajnikom Alanom (Miha Rodman), da bi napisal knjigo o vzhodno-evropskem gospodarstvu. V Sloveniji ravno v tem času potekajo volitve.

Koalicijska stranka, ki jo vodi nekdanji predsednik vlade, dr. France Počivavšek (Borut Veselko), je v resnih skrbeh za svojo oblast, opozicija, pod vodstvom Vlada Kremžarja (Peter Musevski), pa si prizadeva, da bi ji le-to odvzela. Edina možnost za rešitev situacije je nov kandidat za predsednika, zato se zdraharsko in povzpetno politično vodstvo naroda polasti nič hudega slutečega posameznika in civilista, profesorja Vasilija.

Vasilij se nenadoma znajde v vrtincu slovenskega političnega dogajanja, saj si ga tako eni kot drugi, s svojimi spletkami in umazano igro, želijo pridobiti na svojo stran in s tem povečati možnost za zmago na volitvah. Pri tem ne izbirajo sredstev, poskušajo zlepa, potem tudi zgrda, manipulativno in z nastavljanjem žensk, kjer se Vasilij zaljubi v lepo sekretarko Heleno (Vesna Pernarčič) ter pristane na kandidaturo. Na koncu ga razkrinkajo in ponižajo in se vrne, od koder je prišel.

Skozi igro akterji spoznavajo, da je Vasilij slep, pa vendar je v tem zlobnem svetu političnega rivalstva, egoizma in zahrbtnih iger njenih akterjev v boju za oblast, od vseh še najmanj "slep".

Vinko Möderndorfer: "Tistemu, ki nič nima, je treba vzeti tudi to! Tisti, ki ima vse, naj ima še več! To sta gesli minulih dveh desetletij. Dvajset let! Moji lubi Slovenci! Za nekatere je to vsa mladost, za nekatere polovica življenja, za nekatere najkreativnejša in najboljša leta, za nekatere celo življenje! Preveč! Dvajset let preveč sprenevedanja, klanovstva in klovnovstva, metanja polen tistemu, ki pride za tabo, kot da je smisel oblasti zgolj in samo to."

Besedilo Vinka Möderndorferja je leta 1999 na Dnevih komedije prejelo nagrado žlahtno komedijsko pero za najboljšo novo komedijo, v šolskem letu 2011/2012 pa je bilo vključeno tudi v program maturitetnega eseja.

Za žlahtnost po predstavi je poskrbela Turistična kmetija Frank Ozmec - Prlekus.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje