Godbeniki na aktivnih počitnicah

Prvi letošnji koncert bo 12. januarja v Kulturnem in upravnem središču pri Svetem Juriju ob Ščavnici

Godba na pihala Sv. Jurij ob Ščavnici, sreda, 2. januar 2013 ob 23:31
Godbeniki na počitnicah

Godbeniki na počitnicah

Kulturno društvo Godba na pihala Sveti Jurij ob Ščavnici sestavljamo ljubitelji glasbe iz območja občine Sveti Jurij ob Ščavnici. Smo mlado društvo, saj smo v letu 2012 praznovali 15 let delovanja godbe na pihala. Vsa ta leta nas povezuje ljubezen do glasbe in želja po druženju.

12 godbenikov, ki so tudi ustanovni člani, se je februarja 1997 zbralo pri Branku Kreftu v Kutincih in pričelo s prvimi vajami. KD godba na pihala Sv. Jurij ob Ščavnici se torej že 15 let ukvarja z izvajanjem glasbe za vse priložnosti. Repertoar obsega koračnice, polke, valčke in klasične koncertne skladbe ter tudi zabavne skladbe. Godba ima v povprečju 20 nastopov na leto. Večji del nastopov opravimo znotraj meja domače občine, niso pa nam tuji niti nastopi izven meja domače občine. Redno se udeležujemo tudi revij pihalnih orkestrov. Vsako leto pripravimo vsaj en koncert, ki ga izvedemo v domači občini. V godbi trenutno deluje 31 članov, ki jim uspešno »dirigira« Slavko Ahlin, približno polovico godbenikov pa je mlajših od 25 let. Sedanji dirigent je nasledil Matijo Kovačiča, ki je godbo odlično vodil dvanajst let, torej od ustanovitve pa vse do leta 2010, ko je vodenje godbe predal sedanjemu dirigentu in kapelniku. Z novim »kapelmajstrom« smo v naša jadra ujeli nov veter, ki nas je med drugim popeljal tudi v Metajno, na otoku Pag, kjer smo prvič imeli intenzivne vaje.

V petek 7. septembra, je v ranih jutranjih urah po nas prišel šofer Roman. Po napornem natovarjanju (razen instrumentov in oblačil, smo imeli s seboj zelo veliko domačih dobrot), smo krenili proti Metajni. Da so bili vsi sedeži na avtobusu zapolnjeni, so poskrbele plesalke plesnega društva Kan Kan, ki so nas spremljale na intenzivnih vajah. Pred prihodom na cilj, smo si ogledali mestno Zadar, kjer so nas še posebej navdušile morske orgle. Na cilju nas je čakalo močno sonce in ni nam preostalo drugega, kot da se ohladimo v modrem morju. Popoldan smo se v koraku odpravili proti godbenikom godbe na pihala Mureck, ki so prav tako bili na intenzivnih vajah. Ker glasba ne pozna meja, smo našli skupen ton in skupaj zaigrali nekaj koračnic. Petkov večer je minil v znamenju glasbe in plesa. Po napornem večeru in noči, je sledilo jutro in z njim vaje. Ker smo bili v soboto pridni, nas je proti večeru čakal izlet v Novaljo. Svojo energičnost in željo po igranju je mlajši del godbenikov dokazal pri povratku v Metajno, saj je ob njihovi glasbi avtobus postal potujoče plesišče. Večer je, kakor v petek minil v znamenju glasbe in plesa do jutranjih ur. Nedelja je bil dan našega odhoda in tudi dan, ko smo za domačine pripravili koncert. Po koncertu nas je čakala pot proti domu. Da so bile intenzivne vaje res intenzivne, se je videlo na utrujenosti godbenikov, saj je marsikateri izmed godbenikov določen del poti prespal. Kljub temu, da so bile vaje naporne, smo stari in mladi uživali v druženju in glasbi.

Delovnih počitnic je bilo tako konec in svoje delo smo nadaljevali na rednih tedenskih vajah. V mesecu januarju tako pripravljamo koncert, ki bo potekal v soboto, 12. januarja 2013, ob 19. uri, v Kulturnem in upravnem središču pri Svetem Juriju ob Ščavnici, na katerega vas vljudno vabimo, da skupaj začnemo leto 2013 ob glasbi in druženju.


Več v Kultura in izobraževanje