Občni zbor društva Oldtimer Stara Gora

Za dopolnjenih devetdeset so nazdravili svojemu častnemu članu

Branko Košti, nedelja, 13. januar 2013 ob 16:39
Občni zbor društva Oldtimer

Občni zbor društva Oldtimer

Številni člani Društva za ohranjanje tehnične, kulturne in premične dediščine Oldtimer iz Stare Gore pri Sv. Juriju ob Ščavnici, so se v soboto zbrali na rednem letnem občnem zboru, ki je bil tokrat tudi volilni, saj je potekel mandat dosedanjemu vodstvu. Na občnem zboru so ocenili opravljeno delo in si zadali naloge za leto 2013.

Uspešno leto 2012
Iz poročila predsednika društva Alojza Slekovca je razvidno, da so na opravljeno delo v letu 2012 lahko upravičeno ponosni. Kot krono uspešnega dela so izpostavili osvojitev prehodnega pokala v prvenstvu Zveze SVS, ki so ga osvojili tretje leto zapored in ga tako prejeli v trajno last.

Poleg sodelovanja v prvenstvu Zveze SVS so njihovi člani uspešno sodelovali na regijskih tekmovanjih v oranju z oldtimerji v Bolehnečicih in Dornavi, katerih zmagovalec je bil prav tako njihov član Janko Karba.
 
Vse leto so se ukvarjali z restavriranjem dobljenih in kupljenih strojev in ostalih eksponatov, organizirali pa so tudi vrsto odmevnih prireditev. Kot eno redkih tovrstnih društev so razvili društveni prapor, pripravili srečanje in razstavo stare kmetijske mehanizacije s prikazom nekdanjih opravil na kmetiji, vzporedno je potekal sejem rabljene opreme. Izvedli so še razstavo in srečanje mopedov do 50 ccm s krožno vožnjo, najbolj obiskano pa je bilo srečanje starodobnih motornih vozil.

Kar nekaj časa so namenili druženju članov, za katere so pripravili krajšo krožno vožnjo, ki so jo zaključili s piknikom. Izvedli so še enodnevno strokovno ekskurzijo v Avstrijo z ogledom treh muzejev starodobnikov.

Problem društvenih prostorov
Izpostavljen je bil problem društvenih prostorov, ker jim je za najete prostore že potekla najemna pogodba, pa tudi sicer ne ustrezajo obsegu delovanja društva, saj imajo več eksponatov velike vrednosti, lahko bi jih pridobili še več, pa nimajo prostorov za postavitev na ogled, ampak se nahajajo na različnih lokacijah. Že vrsto let si skupaj z občino Sv. Jurij prizadevajo za pridobitev zemljišča in objektov, za ureditev katerih že več let namensko varčujejo. Počasi jih mineva potrpljenje in razmišljajo o selitvi izven Stare Gore, če se zadeve v doglednem času ne uredijo.

Za uspešno delo so društvu izrazili priznanje tudi gostje iz društev, s katerimi sodelujejo. Župan Občine Sv. Jurij Anton Slana, ki je tudi član društva, se je članom zahvalil za njihov prispevek k promociji občine in obljubil prizadevanje za rešitev birokratskih ovir za zagotovitev prostorskih pogojev za še nadaljno zelo  uspešno delovanje.

Dosedanje vodstvo si je s svojim uspešnim delom pridobilo soglasno podporo članstva za vodenje tudi v naslednjem mandatnem obdobju.

Na občnem zboru so za visok jubilej, devetdeseti rojstni dan, nazdravili svojemu častnemu članu Ferdinandu Rantašu, kateri jim je v zahvalo podaril maketo parne lokomotive, ki jo je ob pomoči Janeza Šijanca izdelal v treh mesecih pred dopolnjenim devetdesetim letom. Pokale so prejeli vsi člani, ki so tekmovali v prvenstvu Zveze SVS in v oranju z oldtimerji.


Več v Kultura in izobraževanje