Induktivni dom v Gornji Radgoni

Dom starejših poslej tudi za gluhe in naglušne

Filip Matko, sobota, 2. februar 2013 ob 10:41
Anton Kampuš, župan Občine Gornja Radgona

Anton Kampuš, župan Občine Gornja Radgona

S prvim dnem februarja letošnjega leta je Dom starejših občanov v Gornji Radgoni (51-odstotni lastnik Občina Gornja Radgona, 49-odstotni lastnik Stavbar), kot prvi v Sloveniji, prijaznejši tudi do starejših stanovalcev, ki so gluhi ali naglušni. Ob pomoči treh Lions klubov v Pomurju (Lendava, Ljutomer in Murska Sobota) ter donaciji več podjetij je bilo vloženih šest tisoč evrov za namestitev induktivnih zank (svetlobni zvonec/lučka, posebna budilka) v prostorih Doma starejših občanov Gornja Radgona (v jedilnici in vhodni avli doma, v šestih sobah ter dveh etažnih jedilnicah). Ob tem se je za znakovni jezik, s katerim se lahko sporazumevajo gluhi in naglušni, usposobilo že 15 zaposlenih v domu, drugih petnajst pa se jih bo v prihodnje.

Slovesnost so pripravili v petek, 1. februarja, popoldne, ko so številnim zbranim govorili mnogi govorci: direktor doma mag. Marjan Žula, Janja Romih iz Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, mag. Cveto Uršič iz direktorata za invalide RS, Zoran Vodopija v imenu slovenskih Lions klubov, sekretar Društva gluhih in naglušnih Pomurja Branko Gornjec, strokovni sodelavec Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije Adem Jahjefendić ter župan Občine Gornja Radgona Anton Kampuš.

V kulturnem delu programa sta nastopila gosta iz avstrijske Radgone, harfistka in violinist, Renate in Werner Fuhs. Ob zaključku pa je sledila še otvoritev dveh likovnih razstav, Jasne Brunskole iz Črešnjevec pri Gornji Radgoni ter Anje Kolenko iz Ljutomera.


Več v Kultura in izobraževanje