V vrtcu Stara Cesta so otroci ustvarjali iz odpadnih plastenk

Otroci so spoznavali, da je plastenka lahko odlično sredstvo za igro, zabavo, ustvarjanje in učenje

Vrtec Stara Cesta, torek, 5. februar 2013 ob 08:30
Ustvarjanje iz odpadnih plastenk

Ustvarjanje iz odpadnih plastenk

Otroci iz vrtca Stara Cesta so ustvarjali iz odpadnih plastenk, čigar namen je, da otrok spoznava, da je plastenka lahko odlično sredstvo za igro, zabavo, ustvarjanje in učenje. Otrok s tem spoznava tudi pomen varovanja okolja skozi lutko plastenko, si pridobi pravilen odnos do odpadnega materiala in ločevanja odpadkov. Otrok pridobiva izkušnje, kako sam in drugi ljudje vplivajo na naravo ter povezovanje različnih kurikularnih področij na smiseln način.

Dejavnosti:
Pogovor otrok o odnosu do odpadnega materiala, ločevanje. Obisk ekoloških otokov. Otrok spoznava varovanje okolja skozi lutko plastenko, ki smo ji dali ime Lili. Otrok v sodelovanju z vrstniki rešuje problemske naloge. Začeli smo z zbiranjem odpadnih plastenk.

Otroci s plastenkami razvijajo matematične spretnosti: preštevajo; usvajanje velikostnih razmerij; razvrščajo po različnih ključih.

Otroci so si preko plastenke razvijali umetniške predstavljivosti z zamišljanje in ustvarjanjem. Risanje na plastenko jim je bilo zelo zanimivo.

Zelo jim je bilo zanimivo kaj se je dogajalo s plastenko, ko smo jo segrevali. Spoznali so krčenje in raztezanje plastenke. Izdelali smo tudi lepe vazice z rožicami in naredili pravi cvetlični raj. Tudi na ptičje hišice nismo pozabili.

Otroci so se preizkusili v servietni tehniki. Lonček za rožico smo okrasili z volno. Obesili smo na steno hodnika, napolnili z vodo in vanj je vsak otrok dal sadiko rožice. Opazovali bomo kako se bodo rožice ukoreninjale in rasle.

Saditev pšenice v plastenke je bilo zelo preprosto in zanimivo. Zdaj pa bomo samo še opazovali kako bo pšenica rasla.

Za smeti, ki so nastajale ob ustvarjanju smo naredili Smetožer in tako pospravili vse smeti za seboj.

Iz majhnih plastenk smo si naredili ropotuljice z različno vsebino. Ugotavljali smo barvo zvoka in spremljali ter peli znane pesmi. Sara nas je spremljala na sintesajzer.

Z našimi plastenkami smo tudi zaplesali in imeli animacije z lutko plastenko Lili, ki nas vodi skozi celotno temo.

Plastenke smo tudi uporabili za izdelavo lutk – marionete. Za lutkovno igro smo si še izmislili zgodbico:
Kužek Seki gre na sprehod. Ko gre na sprehod vidi, da je začelo snežiti. Srečal je muco. Muca je zamijavkala: »Mijav,mijav,…« Kužek pa zalajal: »Hov,hov,…« Postala sta prijatelja. Začela sta se igrati. Podila sta se po snegu gor in dol. Nato je k njima prišel zajček. »Dober dan, kaj pa se vidva igrata,« pravi zajček. »Igrava se.« »Ali se tudi jaz lahko igram,« vpraša zajček. »Seveda se lahko,« sta odgovorila kužek in muca. Vsi trije so začeli kotaliti snežne kepe in se zraven smejali. Za bližnjo smreko so opazili snežaka. Šli so do njega, si ga dobro ogledali, nato pa okrog njega zaplesali in zapeli pesmico: »Mi se imamo radi.«

Otrokom smo omogočili in spodbujali gibalne dejavnosti s plastenkami.

Vse odpadne plastenke, ki jih nismo uporabili za igro in ustvarjanje smo pospravili v rumeno vrečko in odnesli v kontejner za plastiko.

Vsak dan smo prebirali zgodbice iz ekologije, ki jih vsebuje zeleni nahrbtnik. Ves čas tematskega sklopa nas je spremljala lutka plastenka Lili in žabica iz nahrbtnika.
Zeleni nahrbtnik smo predali vrtcu Cezanjevci v petek 18.1.2013.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Najmlajši